Vuodenaikaistarkastelu Turun kaupungin lämpösaarekkeen ja NAO-indeksin välisestä yhteydestä - Väätäinen, Krista (My University, 2026)
Ilmaston eri mittakaavojen ilmiöt ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään, ja suurimittakaavainen ilmakehän vaihtelu voi heijastua myös paikallisiin kaupunki-ilmastossa havaittaviin ilmiöihin. Turussa keskeinen paikallisilmaston piirre on kaupungin lämpösaarekeilmiö, jossa tiiviisti rakennettu keskusta-alue on ympäröivää maaseutua lämpimämpi. Lämpösaarekkeen voimakkuuteen vaikuttavat monet ympäristötekijät ja meteorologiset tekijät. Yksi mahdollinen taustatekijä on Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO) eli laajamittainen ilmakehän telekonnektio, joka vaikuttaa erityisesti Euroopan sääoloihin ja paikallisilmastoihin. NAO:n vaikutukset paikallisilmastoihin ja säätilanteisiin ovat havaittavissa ympäri vuoden, mutta vaikutukset ilmenevät selkeimmin talviaikaan. Tästä syystä suurin osa tutkimuksista keskittyy NAO:n talviaikaisten vaikutusten tarkasteluun. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia, ilmeneekö NAO:n vaikutus Turun alueen lämpösaarekkeeseen talven lisäksi myös muina vuodenaikoina. Tavoitteena oli myös selvittää, onko NAO:lla voimistava vai heikentävä vaikutus Turun kaupungin lämpösaarekkeen voimakkuuteen. Lisäksi tämän vaikutuksen mahdollinen voimakkuuden ja suunnan vaihtelu vuodenajoittain oli tutkittavana. Tutkimuksessa hyödynnettiin Turun yliopiston kaupunki-ilmaston TURCLIM-tutkimusryhmän lämpötila-aineistoa Turun alueelta vuosilta 2018–2024. Lämpötila-aineiston pohjalta laskettiin lämpösaarekkeen voimakkuudet kuudelle havaintopisteparille. Tutkimuksen NAO-indeksilukuina hyödynnettiin Yhdysvaltojen hallintoviraston sää- ja valtamerentutkimusorganisaation (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) tuottamaa aineistoa. Yhteyksiä tutkittiin tilastollisesti korrelaatioanalyysillä ja lineaarisella regressioanalyysillä. NAO-indeksin ja Turun lämpösaarekkeen voimakkuuden kuukausitarkastelussa havaittiin tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä jokaisena vuodenaikana. Yhteyksien suunnat ja voimakkuudet vaihtelivat vuodenajoittain sekä satunnaisesti tutkimusvuosittain, mikä viittaa yksittäisiin poikkeuksellisiin säätilanteisiin. Tulosten perusteella NAO:n vaikutus Turun lämpösaarekkeeseen ilmenee kaikkina vuodenaikoina. NAO:n lämpösaareketta voimistava ja heikentävä vaikutus riippuu NAO-indeksin vaiheesta. Positiivisen vaiheen aikana NAO on yhteydessä heikentyneeseen lämpösaarekkeeseen talvella ja voimistuneeseen lämpösaarekkeeseen keväällä. Syksyllä vaikutus ei ole yksiselitteinen, vaan se voi vaihtelevasti olla joko voimistava tai heikentävä. Lisäksi syksyllä ja keväällä yhteys NAO:n ja Turun lämpösaarekkeen välillä usein voimistuu vuodenajan edetessä. Kesällä havaittu vaikutus oli heikko ja usein tilastollisesti ei-merkitsevä. NAO selittää kuitenkin vain osan Turun lämpösaarekkeen intensiteetin vaihtelusta. Jatkotutkimuksia tarvitaan pidemmiltä aikasarjoilta, joissa on huomioitu muun muassa paikallisten meteorologisten tekijöiden vaikutukset laadukkaamman kokonaiskäsityksen muodostamiseksi. Tämä tutkimus antaa tietoa suurimittakaavaisen ilmakehän vaihtelun ja paikallisen kaupunki-ilmaston välisestä vuorovaikutuksesta.
Keywords: lämpösaareke; NAO; kaupunki-ilmasto; Pohjois-Atlantin oskillaatio; paikallisilmasto; suurilmasto; Turku