”Aamu alkaa aina sillä, että etsin jalkani” : Vammaisurheilijoiden ruumiillisuuden esittäminen Rion paralympiauutisoinnissa Ylen verkkosivuilla - Saine, Annika (My University, 2019)
Pro gradu -tutkielmassani analysoin vammaisurheilijoiden ruumiillisuuden kuvaamista. Tutkimusaineistoni koostuu 64 verkkouutisesta, jotka julkaistiin Ylen verkkosivuilla vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisten aikana. Päätutkimuskysymykseni on, miten Ylen uutisissa esitetään vammaisurheilijoiden ruumiillisuutta. Tätä päätutkimuskysymystä lähestyn alakysymysten kautta. Tutkin, miten ruumiillisuuden rajat esitetään vammaisuuden kontekstissa ja esitetäänkö apuväline, esimerkiksi pyörätuoli tai proteesi, osana ruumista. Lisäksi analysoin, millaisia mielikuvia uutisoinnilla ja uutiskuvilla pyritään rakentamaan vammaisurheilijoista ja heidän ruumiillisuudestaan ja miten vammaisurheilijan ruumis esitetään suhteessa perinteisen urheilijaruumiin ihanteeseen. Pohdin myös, millaisia eroja suomalaisia ja ulkomaalaisia urheilijoita koskevassa uutisoinnissa on. Tutkimuksessani havaitsin, että uutisoinnissa ja varsinkin uutiskuvissa vammaisurheilijoiden ruumiit nousevat usein suureen huomioon. Tämä johtuu siitä, että urheilussa ruumis on urheilijan työväline ja näin ollen se myös näkyy olennaisesti uutisoinnissa. Yle painottaa uutisoinnissaan vammaisurheilijoiden omaa toimijuutta. Olennaista on, esitetäänkö urheilijan hallitsevan apuvälinettä välinettä vai apuvälineen hallitsevan urheilijaa. Ylen uutisoinnissa vammaisurheilijat eivät ole pelkkiä objekteja, vaan heidät esitetään usein uutisoinnissa itsenäisinä, aktiiviseen tekemiseen kykenevinä toimijoina ja subjekteina. Ennakkohypoteesinani tutkimuksessa oli Toni Brucen (2014) ajatus siitä, että vammaisurheilussa samaan kansaan kuuluvat urheilijat kuvataan urheilusuoritus edellä, kun taas ulkomaalaisista urheilijoista kertovissa uutisissa huomio kiinnittyy ensisijaisesti urheilijoiden vammaisuuteen ja vammoihin. Brucen ajatus toteutui myös oman tutkimusaineistoni kohdalla. Suomalaisurheilijoiden kohdalla uutisarvona oli suoritus, ulkomaalaisten urheilijoiden kohdalla vammaisuus. Huomattavaa tutkimuksessani oli myös se, että ulkomaalaisia urheilijoita koskevissa uutisissa oli myös paljon klikkiotsikoita muihin uutisiin verrattuna.
Keywords: diskurssi, ihanneruumis, kuvajournalismi, objektiivisuus, paralympialaiset, Rio de Janeiro (Rio), ruumiillisuuden rajat, ruumiillisuus, subjektiivisuus, sukupuoli, toimijuus, urheilujournalismi, uutiskuva, uutisotsikko, uutisteksti, valta, vammaisurheilija, vammaisurheilu, vammaisuus, verkkouutisointi, Yle