Vampyyri sankarina ja pelastajana Twilight-romaanisarjassa - Al-Kharsani, Merim (My University, 2024)
Tutkimuksessani tarkastelen kirjallisuuden pelastajahahmoa erityisesti Stephanie Meyerin Twilight – Houkutus ja Keskiyön auringon -romaanien näkökulmista. Analysoin näiden teosten pelastajahahmon esiintymistä ja heijastumista kirjallisuustieteen kontekstissa sekä pohdin aihetta erilaisten tutkimusnäkökulmien avulla. Tutkin myös hirviön ja murhaajan suhdetta pelastajuuteen sekä sitä, miten rakkaus vaikuttaa hirviön päätöksiin ja valintoihin. Lisäksi tarkastelen moraalin ja eettisyyden teemoja suhteessa hirviöihin, pelastajahahmoihin ja kasvissyöntiin. Tutkimuksessani keskityn tarkastelemaan kirjailija Stephanie Meyerin teoksia, erityisesti hänen tunnetuinta Twilight-kirjasarjaa. Tutkin Houkutus -teoksesta, joka on ihmis-Bellan näkökulmasta ja Keskiyön auringon -teoksesta, joka on vampyyri-Edwardin näkökulmasta kirjoitettu; pelastaja-hahmoa ja sen tärkeyttä sekä vaikutusta ihmis-Bellan elämässä. Tarkastelen myös hirviöpelastajan ikuista rakkautta ja lojaalisuutta ihmis-Bellaa kohtaan, sekä lyhyesti erilaisten hirviöiden muodonmuutosta 1900–2000-luvuilla. Lisäksi pohdin Frankensteinin hirviötä suhteessa Edwardiin hirviönä. Aineistoni tässä tutkimuksessa ovat Twilightin viisi romaania, joita pohdin suhteessa tieteellisiin tutkimuksiin liittyen hirviöihin pelastajina, kuten esimerkiksi Mary Shelleyn näkökulmasta (1995) Frankenstein ja Hannu Hiilosen (1992) Ritariromaanista kauhuromaaniin, fantasiaan ja tieteisromaaniin -teosta. Tarkastelen myös vuonna 1990 Modernin fantasian maailmat -teosta, jonka avulla tutkin vampyyreiden kehitystä eri aikakausina, vanhasta moderniin.
Keywords: Vampyyri, Twilight, pelastajahahmo, sankari