Atooppinen ihottuma vaikuttaa elämänlaatuun ja elämänhaluun - Koulu Leena (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Vaikea atooppinen ihottuma voi vaikuttaa merkittävästi potilaiden elämään. Jo varhainen vuorovaikutus voi häiriintyä. Koulussa ja työelämässä saatetaan pärjätä huonosti. Jopa itsemurhariski on lisääntynyt. Pitkäaikainen kutina johtaa unihäiriöihin ja krooniseen väsymykseen. Masennus ja ahdistuneisuus ovat atooppista ihottumaa sairastavilla yleisiä, ja atooppinen ihottuma voi olla riskitekijä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöiden kehittymiselle. Atooppiseen ihottumaan näyttäisi liittyvän myös sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöitä. Ihottuman hoidossa on hyvä pyrkiä pitkäjänteiseen oireiden hallintaan tempoilevan ihottuman pahenemisvaiheiden hoidon sijaan. Potilaan tilanteen kokonaisvaltainen arviointi auttaa tekemään hoitopäätökset yhdessä potilaan kanssa.