Haavan paranemisen mekanismit - Ristolainen, Minni (My University, 2026)
Haava on vaurio, joka aiheuttaa kudoksen toiminnallisuuden menettämisen. Iho koostuu kolmesta kerroksesta, joista yli on orvaskesi. Se on kehon suoja ulkoisia olosuhteita vastaan. Sen alla on ihon vahvuudesta vastaava verinahka, jonka alapuolella sijaitsee energiavarastona toimiva ihonalainen rasvakerros. Haavan paraneminen on monivaiheinen prosessi. Vaiheisiin kuuluvat verenvuodon tyrehtyminen, tulehdusvaihe, proliferaatio ja kypsyminen. Verenvuodon tyrehtymisessä verihyytymä aloittaa haavan sulkeutumisen. Tulehdusvaiheessa tulehdussolut tappavat patogeenejä ja poistavat vaurioitunutta kudosta haavasta. Proliferaatio jaetaan granulaatiokudoksen muodostumiseen, epitelisaatioon ja verisuonten uudismuodostukseen. Kypsymisen aikana granulaatiokudos muokataan arpikudokseksi. Patogeenejä eliminoivat neutrofiilit ja makrofagit estävät haavan tulehtumista. Syöttösolut tuottavat yhdisteitä, jotka mm. laajentavat verisuonia mahdollistaen muiden immuunisolujen tehokkaan siirtymisen haava-alueelle. T-lymfosyytit tuottavat paranemisen aikana sytokiineja, joista osa on tulehdusta edistäviä ja osa lieventäviä. Jos paraneminen ei etene normaalisti seurauksena on krooninen haava. Arpeutumisen erikoistapauksia ovat keloidit ja hypertrofiset arvet. Keloideissa esiintyy paksuja kollageenikuituja ja ne ylittävät alkuperäisen haavan rajat. Hypertrofisissa arvissa on ohuempia kollageenikuituja ja arvet ovat jäykkiä ja koholla ihosta.
Keywords: haavan paraneminen, immuunisolut, arvet