Juurihoidon opas ja siihen liittyvä röntgenkuvaus - Ojaniemi, Anniina (My University, 2021)
Tämä syventävä kirjallinen työ on suunnattu kliiniseen työhön siirtyville kolmannen vuoden hammaslääketieteen opiskelijoille. Oppaan pääpainona oli koota yhtenäinen ohjeistus juurihoitojen yhteydessä otettavien röntgenkuvien ottamisesta ja tulkinnasta. Oppaassa on esitelty eri röntgenkuvaus tekniikat ja niissä käytettävät välineet. Lisäksi oppaassa on käyty läpi röntgenkuvista tehtävät asiakirjamerkinnät. Työssä on suppeasti käsitelty myös juurihoidon kulku ja siihen liittyvät materiaalit. Käytännössä hammaslääketieteen opiskelijat pääsevät harjoittelemaan röntgenkuvien ottamista vain harjoitustöissä fantom-päällä ennen kliiniseen opetukseen siirtymistä. Juurihoidon kurssilla opiskelijat harjoittelevat juurihoidon teknistä suoritusta ja siihen liittyvää röntgenkuvausta poistetuilla hampailla. Kliinisessä työssä röntgenkuvan ottamiseen vaikuttavat tavanomaisten röntgenkuvauksien haasteiden lisäksi juurihoidoissa käytettävät erikoisvälineet. Lisäksi juurihoitojen yhteydessä otettavien röntgenkuvien ottamisesta ei ole ollut yhtenäistä ohjeistusta. Ensimmäisenä klinikkavuonna opiskelija pääsee keväällä tekemään ensimmäisiä juurihoitoja potilaille. Kokemuksen mukaan hammaslääketieteen opiskelijat kokevat usein juurihoidot haastaviksi ja tarvitsevat paljon tukea erityisesti potilastyöhön siirtymisessä. Potilastyössä juurihoidon kulku voi aluksi tuntua sekavalta ja sen suunnittelu hankalalta, tästä syystä työn oheen tehtiin liite, josta opiskelija voi suunnitella hoidon kulkua ja seurata edistymistään hoidon aikana.
Keywords: juurihoito, röntgenkuvaus, ohjeistus