Tasapainottelu yritysten ulkopuolelta tulevien paineiden ja taloudellisten tekijöiden välillä kiertotalousinvestoinneissa - Launto, Katariina (My University, 2022)
Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia yritysten kiertotalouden investointipäätöksentekoa ja päätöksenteon eri tekijöiden välistä tasapainoilua. Tutkielmassa tarkastellaan yritysten kiertotalouden investointipäätöksentekoon vaikuttavia yrityksen ulkopuolisia ja taloudellisia tekijöitä. Yritysten tehdessä kiertotalouden investointipäätöksiä taloudelliset tekijät ja yritysten ulkopuoliset tekijät voivat luoda yrityksille paineita päätöksenteossa ja siksi yritysten on tasapainoiltava näiden paineiden välillä. Yrityksen ulkopuolisia paineita voivat luoda sääntelyviranomaiset, julkiset toimijat, pääomamarkkinat, kilpailijat ja asiakkaat. Tutkielman tutkimuskysymys on: miten yritykset tasapainottelevat yritysten ulkopuolisten ja taloudellisten paineiden välillä kiertotalouden investointipäätöksissä. Tutkielman metodologiana on laadullinen menetelmäsuuntaus, sillä tutkielman aiheesta on tarkoitus saada kokonaisvaltainen kuva. Tutkimusote on toiminta-analyyttinen tutkimus. Tutkimuksen empiiristä aineistoa edustaa neljä kiertotaloudessa toimivaa yritystä. Tutkielman empiria on saatu haastattelemalla yritysten talousjohtajia, asiantuntijaa sekä toimitusjohtajaa, jotka ovat osallisina kiertotalouden investointipäätöksenteoissa. Tutkielman teoreettinen aineisto perustuu investointipäätöksentekoon ja strategisiin päätöksiin vaikuttaviin näkökulmiin. Kiertotalous on aiheena ajankohtainen ja kiertotaloutta koskevaa investointipäätöksentekoa ei ole tutkittu aiemmin tieteellisesti tämän tutkielman näkökulmasta. Kirjallisuuden mukaan yritysten investointipäätöksiin vaikuttaa normatiivinen malli, joka korostaa taloudellisia tekijöitä, ja kontekstuaaliset tekijät, joita edustavat yritysten ulkopuoliset tekijät. Yritysten ulkopuolisten tekijöiden määrittämiseen ja niiden merkityksen arviointiin päätöksenteossa käytetään apuna institutionaalista teoriaa sekä sidosryhmäteoriaa. Tutkielmassa tarkastellaan yritysten ulkopuolisina tekijöinä sääntelyviranomaisia, julkisia toimijoita, pääomamarkkinoita, asiakkaita ja kilpailijoita. Tutkielman kontekstina toimii kiertotalousinvestoinnit ja tämän vuoksi tutkielmassa tuodaan esiin kiertotaloutta sekä siihen liittyviä tutkimuksia. Tutkielman johtopäätöksinä voidaan ensinnäkin pitää sitä, että yritysten kiertotalouden investointipäätöksissä tunnistetaan yritysten ulkopuolisten ja taloudellisten tekijöiden vaikutukset. Tutkielman perusteella taloudelliset tekijät ovat merkittävämmin vaikuttamassa investointipäätöksiin, sillä yrityksillä on taloudellinen motiivi tehdessään investointipäätöksiä. Yritysten ulkopuolisilla tekijöillä ja niiden luomilla paineilla, vaatimuksilla ja odotuksilla on suhteellinen merkitys investointipäätöksissä. Tutkimustuloksen mukaan yritykset saattavat kokea haastavaksi tasapainoilla taloudellisten ja yritysten ulkopuolisten tekijöiden luomien paineiden välillä. Haasteeksi voi muodostua yritysten ulkopuolisten tekijöiden muuttaminen rahamääräiseen muotoon, jolloin näiden tekijöiden vaikutuksia voitaisiin peilata taloudellisiin tekijöihin. Tutkielman tulosten mukaan yritykset voivat pyrkiä tasapainoilemaan näiden molempien tekijöiden välillä huolellisella investointiprosessin läpiviennillä. Yritykset toivovat selkeämpiä tapoja, miten yhteismitallistetaan taloudellisia ja yritysten ulkopuolisia tekijöitä sekä miten tasapainoillaan näiden tekijöiden välillä.
Keywords: kiertotalous, investointipäätöksenteko