KAVUMAVAUKSEN ERILAISET PREPAROINTIMENETELMÄT JA NIIDEN VAIKUTUS HAMPAAN KUORMANSIETOKYKYYN SEKÄ PITKÄAIKAISENNUSTEESEEN - Harju, Henri (My University, 2021)
Hampaan juurihoidon aloitukseen liittyvä hampaan kruunun avaaminen eli kavumavaus voidaan tehdä monella eri tekniikalla. Oikeaoppisesti suunniteltu ja toteutettu kavumavaus on perusta onnistuneelle juurihoidolle. Hyvin tehty kavumavaus mahdollistaa riittävän näkyvyyden, jotta kanaviin pääsy ja preparointi onnistuvat. Kun avauksen suunta ja koko ovat sopivat havaitaan mahdolliset kaksoiskanavat ja juurikanavien seinämien puhdistaminen helpottuu. Hammaskudosta saadaan säästettyä samalla riittävästi, jotta hammas kestää myös lopullisen restauraation jälkeen. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kavumavauksessa käytettyjä menetelmiä ja niiden vaikutuksia hampaan pitkäaikaisennusteeseen Aineisto haettiin PubMed-tietokannasta käyttämällä hakusanoja: access opening, access cavity, access design, fracture strength, canal detection, finding orifices. Hakua täydennettiin manuaalisella haulla. Työhön valittiin viimeisen kymmenen vuoden aika julkaistuja artikkeleita, joiden kieli on englanti. Tutkimuksissa esiinnousseet tekniikat, instrumentit ja muut apuvälineet sekä avauksen suunnan, koon ja sijainnin oikeaoppiseen saavutukseen tarvittavat ohjeet kerättiin ja esitettiin helpommin luettavassa muodossa. Kavumavauksen tekemiseen liittyy monta sudenkuoppaa, ja siihen kaivataan yksiselitteisiä ohjeita ja sääntöjä. Kyse ei ole vain juurikanavien helposta puhdistettavuudesta, vaan pahimmassa tapauksessa huonosti toteutettu kavumavaus voi johtaa koko juurihoidon epäonnistumiseen ja hampaan poistoon. Mahdollisia avauksesta johtuvia komplikaatioita on useita: hoitamatta jäävät juurikanavat, pulpakavumin puutteellinen puhdistaminen, juurten haarautumiskohdan alueelle kohdistuvat perforaatiot ja epätasaisesta preparoinnista johtuvat pykälät tai perforaatiot juuren apikaalisemmissa osissa.
Keywords: access opening, access cavity, access design, fracture strength, canal detection, finding orifices