Eroon perinnöstä? Kokemuksia kuormittuneesta lapsuudesta selviämisestä - Toukola, Veera (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämän Pro gradu -tutkielman aiheena ovat ylisukupolviset sosiaaliset ongelmat ja niiden kuormittamasta lapsuudesta selviäminen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää minkälaisten tekijöiden ihmiset ovat kokeneet kuormittaneen lapsuuttaan ja miten he ovat näistä tekijöistä selvinneet. Keskityn siis tutkimaan selviytyjien kokemuksia ja lähestyn aihetta sosiaalisen konstruktionismin näkökulmasta. En siis ymmärrä kertomusten olevan ikkunoita todellisuuteen, vaan ne ovat yksittäisten ihmisten kokemuksia heidän omasta elämästään. Tutkielma on laadullinen tutkimus, jonka aineisto koostuu 21−35 -vuotiaiden aikuisten naisten kirjoittamista kertomuksista. Kertomuksien aiheena ovat heidän vanhempiensa ongelmat ja niiden vaikutukset heidän lapsuuteensa sekä näistä ongelmista selviäminen. Aineisto on kerätty alkuvuodesta 2017. Käsittelen kertomuksia narratiiveina ja analysoin niitä narratiivien analyysillä. Ensimmäinen osa tutkimuksesta käsittelee perheen ongelmia. Kuormittaviksi ongelmiksi kirjoittajat luettelivat esimerkiksi vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmat, väkivaltaisuuden, johon sisältyi sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa, sekä fyysisen terveyden ongelmat. Merkittävänä esille nousseena piirteenä oli näiden ongelmien kasautuminen samoihin perheisiin. Toinen osa tutkimuksesta keskittyy kuormittaneiden ongelmien vaikutuksiin kirjoittajien elämään. Kaikki kirjoittajat kuvaavat ongelmien kuormittaneen heidän lapsuuttaan, kun he esimerkiksi jo hyvin varhain joutuivat ottamaan vastuun omasta tai pienempien sisarusten hyvinvoinnista. Tämä kuormittavuus aiheutti kaikille tutkimukseen osallistuneille jonkinlaisia ongelmia jossain vaiheessa heidän elämäänsä. Tällaisia ongelmia olivat esimerkiksi päihteiden runsas käyttö ja mielenterveysongelmat. Viimeinen osa tutkimuksesta muodostuu kirjoittajien kertomuksista siitä, miten he ovat selvinneet lapsuuden perheen ongelmista ja kuormittavuudesta. Selviytymiskeinot olivat hyvin samankaltaisia kaikilla kirjoittajilla. Selviytymistä auttoi esimerkiksi pois kotoa muuttaminen, jonka avulla selviytyjät kasvattivat niin fyysistä kuin henkistäkin välimatkaa vanhempiinsa. Myös läheisillä ja ystävillä sekä ulkopuolisella, ammattimaisella taholla oli suuri merkitys selviytymisessä.