Käsitöiden tekemisen merkitys käsityöharrastajan psyykkiseen hyvinvointiin ja psyykkiseen itsesäätelyyn - Krapi, Sofia (My University, 2018)
Tutkielman tavoitteena on selvittää käsitöiden tekemisen merkitystä käsityöharrastajien psyykkisen hyvinvointiin ja psyykkisen itsesäätelyyn. Tutkielmassa tarkastellaan käsityötä harrastuksena ja sen merkitystä yksilötason psyykkiseen hyvinvointiin ja psyykkiseen itsesäätelyyn. Tutkielman kolme pääkäsitettä ovat käsityö harrastuksena, psyykkinen hyvinvointi ja psyykkinen itsesäätely. Tutkielman taustateoriassa käsitellään myös käsitteitä hyvinvointi ja psyyke, jotka auttavat ymmärtämään psyykkisen hyvinvoinnin ja psyykkisen itsesäätelyn käsitteitä. Tutkimuksen kohdejoukon muodostavat säännöllisesti käsitöiden parissa kokoontuvat käsityöharrastajat. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena, johon osallistui yhteensä 11 säännöllisesti käsitöiden parissa kokoontuvaa käsityöharrastajaa. Aineistonkeruu toteutettiin kahtena ryhmäkeskusteluna, jonka aikana informanteilta tiedusteltiin heidän kokemuksiaan käsityön merkityksestä psyykkiseen hyvinvointiin ja psyykkiseen itsesäätelyyn. Ryhmäkeskustelua ohjasi tutkijan laatima kysymysrunko, jonka avulla informanteilta pyrittiin saamaan vastauksia tämän tutkielman kahteen tutkimuskysymykseen. Tutkimusaineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että käsitöiden tekeminen on positiivisesti yhteydessä käsityöharrastajan psyykkiseen hyvinvointiin ja psyykkiseen itsesäätelyyn. Tämän tutkielman tulokset kertovat siitä, että käsitöiden tekeminen on yksi mahdollinen keino rauhoittua ja palautua arjen sekä kiireen keskellä. Tämän tutkielman merkitys on siinä, että se antaa vahvistusta ja auttaa näkemään niitä asioita, jotka kertovat käsitöiden tekemisen positiivisista vaikutuksista hyvinvointiimme. Tämän tutkielman kohdejoukko koostui ainoastaan käsityöharrastaja naisista. Yksi mielenkiintoinen jatkotutkimusaihe voisi olla tutkia, miten käsityön merkitys psyykkiseen hyvinvointiin ja psyykkiseen itsesäätelyyn näyttäytyy käsitöitä harrastavilla miehillä. Lisäksi tutkielman tutkimusaineisto osoitti, että käsitöiden tekeminen painottuu talviaikaan. Mielenkiintoista olisi selvittää tarkemmin tätä käsitöiden tekemisen painottumista vuodenaikojen mukaan.
Keywords: käsityö harrastuksena, psyykkinen hyvinvointi, psyykkinen itsesäätely, hyvinvointi, psyyke