Syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten kokemuksia toimintaterapiasta - Muona, Tuire (My University, 2020)
Toimintaterapian avulla voidaan edistää ja tukea syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten toimintakykyä. Aikaisempaa tutkimusta syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten toimintaterapiakokemuksista on vähäisessä määrin. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli kuvata syöpään sairastuneiden nuorten aikuisten kokemuksia toimintaterapiasta. Tavoitteena oli kehittää toimintaterapia- ja kuntoutuspalveluita. Tutkimuksen tiedonantajina olivat 18–35-vuotiaana syöpään sairastuneet, joilla oli syöpäsairautensa vuoksi kokemusta toimintaterapiasta. Tiedonantajat olivat voineet käydä toimintaterapeutin vastaanotolla missä tahansa terveydenhuollon organisaatiossa. Tutkimusaineisto koostui tiedonantajien puolistrukturoiduista teemahaastatteluista (n=3). Tutkimusaineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Tulokset osoittivat, että toimintaterapiaan ohjaudutaan sattumanvaraisesti ja toimintaterapiasta tiedetään vähän. Toimintaterapia oli toteutuessaan tavoitteellista keskittyen toimintakykyä tukeviin ratkaisuihin. Toimintaterapian avulla saatiin tukea arjenhallintaan, itsestä huolehtimiseen, merkitykselliseen toimintaan ja apua käytännön asioiden hoitamiseen. Toimintaterapiasta ja muista kuntoutuspalveluista kaivattiin selkeää ja konkreettista tietoa. Kuntoutukselta toivottiin moniammatillista otetta. Toimintaterapian haluttiin toteutuvan eri keinoin ja erilaisissa toimintaympäristöissä. Nuorille aikuisille tulisi mahdollistaa ja toteuttaa omat kuntoutuspalvelut matalan kynnyksen ja selkeän kuntoutusohjauksen keinoin. Toimintaterapeuteilla tulisi olla vahvempi edustus syöpäkuntoutuksessa. Kuntoutuksen saavutettavuutta ja toimintaterapian tunnettavuutta tulisi parantaa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kuvattaessa toimintaterapiasta koettua hyötyä ja moniammatillisen työotteen merkitystä syöpäkuntoutuksessa. Tulosten avulla käytännön työtä voidaan kehittää tuottamalla tarpeenmukaista tietoa kuntoutuksesta ja selkiyttämällä kuntoutusprosesseja. Lisää tutkimusta tarvitaan toimintaterapian vaikuttavuudesta, jotta toimintaterapian roolia ja resursseja voidaan vahvistaa syöpäkuntoutuksessa näyttöön perustuen. Syöpään sairastuneille tulee luoda suositus toimintaterapia-arvioon ohjautumisesta ja nuorille aikuisille kehittää oma kuntoutuspolku.

The occupational performance of young adults with cancer can be promoted and supported with occupational therapy. Research concerning occupational therapy experiences of young adults with cancer is limited. The purpose of this Master's Thesis was to describe the experiences of young adults with cancer concerning occupational therapy. The aim was to develop occupational therapy and rehabilitation services. The informants of this study were cancer patients aged 18-35 who were treated with occupational therapy because of their cancer. Informants received occupational therapy in different health care organizations. The research material consisted of semi-structured interviews (n=3). The research material was analyzed with inductive content analysis.The results showed that occupational therapy is randomly addressed and there is a lack of awareness about it. The implemented occupational therapy was goal-oriented, focusing on solutions that supported occupational performance. Occupational therapy provided support for ADL management, self-care, meaningful activities, and help with practical issues. Clear and concrete information about occupational therapy and other rehabilitation services was needed. A multidisciplinary approach to rehabilitation was wished. Informants hoped that occupational therapy would take place in various environments and ways. Young adults with cancer should have their own rehabilitation services and clear guidance on how to receive those services. Occupational therapists should have a bigger role in young adults’ cancer rehabilitation. The accessibility to rehabilitation and the awareness of occupational therapy should be improved. The results of the study can be used to describe the benefits of occupational therapy and the importance of a multidisciplinary approach to cancer rehabilitation. The results can be utilized in information supply and in developing rehabilitation processes. Further research on the effectiveness of occupational therapy is needed so that its role in cancer patients’ care can be strengthened through evidence. Occupational therapy assessment guidelines for cancer patients and a separate rehabilitation pathway for young adults with cancer are needed.
Keywords: nuori aikuinen, syöpä, toimintaterapia, kuntoutus, kuvaileva laadullinen tutkimus