Runwaylta museoon : Tila ja liike Christian Diorin ja Louis Vuittonin muotinäytöksissä ja -näyttelyissä vuosina 2015–2018 - Ramula, Eliaana (My University, 2021)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka muotinäytöksiä ja -näyttelyitä voidaan lähestyä taiteentutkimuksen näkökulmista. Teoreettiset viitekehykset tulevat tilan ja liikkeen tutkimuksista, joita sovelletaan yhdessä tutkielman aineistoon. Aineisto koostuu kansainvälisten muotitalojen Christian Diorin sekä Louis Vuittonin Resort-mallistojen muotinäytöksistä ja kokoelmamuotinäyttelyistä, jotka järjestettiin vuosina 2015–2018. Aineiston valintaan vaikuttivat suurten muotimerkkien resurssit muotinäytösten ja -näyttelyiden järjestämiseksi sekä näytöspaikkojen kiinnostava arkkitehtuuri. Tarkastelen aluksi muodin ja taiteen välistä suhdetta sekä taustoitan muotinäytöksiä ja muotinäyttelyitä. Seuraavaksi lähestyn aineiston muotinäytöksiä ja -näyttelyitä tilallisen analyysin avulla. Tutkin tapahtumapaikkojen arkkitehtuuria sekä tilaa sosiologi Henry Lefebvren sosiaalisen tilan näkökulmasta. Maria Hirvi-Ijäs on tutkinut väitöskirjassaan Lefebvren teoriaa taidenäyttelyissä, joten halusin soveltaa ajatusta tutkielmassani muotinäyttelyihin. Liikettä lähestyin muotinäytöksen run-wayllä kävelyn näkökulmasta sekä tanssitaiteilija Rudolf Labanin kirjoituksista kehitetyn liikeanalyysin avulla. Tilallinen analyysi ja liikkeen tutkimus nivoutuvat tutkielmassani poikkitieteellisyydestään huolimatta hyvin yhteen. Liike on osana tilallista analyysiä ja liike tapahtuu jossakin tilassa. Yhdistävänä tekijänä on lisäksi keho ja kehollisuus, jotka ovat läsnä tutkielman analyyseissä. Tutkielmassa voidaan todeta, että tilan ja liikkeen näkökulmat sopivat hedelmällisesti muotinäytösten ja -näyttelyiden taiteentutkimukselliseen poikkitieteelliseen tutkimukseen. Tilat ja niissä tapahtuva liike vaikuttavat katsojien kokemukseen muotinäyttelyissä ja -näytöksissä.
Keywords: muoti, taide, muotinäytös, muotinäyttely, tila, arkkitehtuuri, liike, kävely, runway, Christian Dior, Louis Vuitton