Yhteisöllisyys hyvinvoinnin rakentajana Suomen katolisen kirkon seurakunnissa : Tutkimus vähemmistöuskontojen yhteisön tekemästä hyvinvointityöstä - Koivisto, Hilja (My University, 2026)
Tarkastelen tässä uskontotieteiden kandidaatintutkielmassa yhteisöllisyyttä ja hyvinvointityötä Suomen katolisen kirkon seurakunnissa, erityisesti integraation ja monikulttuurisuuden näkökulmista. Tutkin minkälaiset arvot ohjaavat yhteisöjen toimintaa ja minkälaisia merkityksiä niille annetaan. Tutkimuskysymykseni on, miten yhteisöllisyys toimii hyvinvoinnin rakentajana. Lisäksi pohdin, minkälaista hyvinvointiyötä yhteisöissä tehdään ja minkälainen merkitys tällä on sen monikulttuurisille jäsenille. Aineistoni on kaksiosainen, joista ensimmäinen koostuu kahdesta puolistrukturoidusta teemahaastattelusta ja toinen hiippakuntalehti Fideksen vuoden 2024 mittaan julkaistun matkakertomussarjan tekstistä. Käytän aineiston analyysiin teema- ja laadullista sisällönanalyysiä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu Elina Juntusen, Marjukka Laihon ja Anne Birgitta Pessin määrittelemään käsitteeseen hyvinvointityöstä. Analyysin työkaluina toimivat eletyn uskonnollisuuden, arvojen ja merkityksellisyyden teemat, joiden avulla selvitän yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin välisiä rakenteita. Tutkimus osoittaa yhteisöllisyyden rakentuvan ryhmän yhteisen uskon sekä sen muodostaman fyysisen sekä henkisen toisen kodin ympärille. Yhteisöä ohjaa vahvasti kristilliset arvot etenkin lähimmäisen rakkaudesta. Se toimii maahanmuuttajataustaisille jäsenille apuna suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumisessa. Heille tarjotaan kielenopetusta ja apua käytännön asioihin. Jäsenet kokevat yhteisössä kuuluvuuden tunnetta ja merkityksellisyyttä, jotka edistävät yksilön hyvinvointia.
Keywords: arvot, hyvinvointi, roomalaiskatolinen kirkko, maahanmuuttajatyö, monikulttuurisuus, moninaisuus, yhteisöllisyys, yhteisöt