Prolaktiini - muutakin kuin maidoneritystä - Jokimaa Varpu (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Prolaktiinin liikatuotanto johtaa hypogonadismiin, hedelmättömyyteen ja galaktorrheaan. Se vaikuttaa myös negatiivisesti luustoon ja metaboliaan.
Aivolisäke erittää prolaktiinia eniten unen aikana. Muissa kudoksissa syntyvä prolaktiini on auto- ja parakriininen säätelijä.
Hyperprolaktinemia voi olla fysiologista, lääkkeiden käyttöön liittyvää tai sairauden aiheuttamaa.
Dopamiiniagonisti on tehokas hoito, ja osa potilaista voi olla seurannassa ilman lääkitystä.
Tavoitteena on oireettomuus, hypogonadismin ja luuston heikentymisen esto sekä prolaktinoomien pienentäminen.