Kielisuihkutus osana varhaiskasvatussuunnitelmaa - Levander, Anni (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee kielisuihkutuksen vaikutuksia varhaiskasvatuksessa. Kielisuihkutus tarkoittaa leikinomaisia tuokioita, joissa lapsille esitellään vieraita kieliä ilman varsinaista oppimistavoitetta tavoitteena herättää myönteisiä asenteita kieliä ja kulttuureja kohtaan. Tutkimuksen kohteena olivat kolmen turkulaisen päiväkodin espanjan- ja saksankieliset kielisuihkutuskokeilut syksyllä 2024. Tutkimuksen keskeiset kysymykset koskivat vieraan kielen esiintymistä päiväkodin arjessa ennen ja jälkeen kielisuihkutusten, kielten ja kulttuurien monimuotoisuuden vaikutuksia sekä kielisuihkutuksen tukea varhaiskasvatussuunnitelman kielitavoitteiden toteutumiselle. Aineisto kerättiin Webropol-kyselyllä ja vastaukset saatiin neljältä varhaiskasvatuksen opettajalta. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tulokset osoittivat, että kielisuihkutus vahvisti henkilöstön kielitietoisuutta ja pedagogista rohkeutta, lisäsi monikielisyyden näkyvyyttä arjessa sekä herätti lasten myönteisiä asenteita vieraita kieliä kohtaan. Lasten omaehtoinen käyttö kielisuihkussa opittuja sanoja ja ilmauksia lisääntyi, ja vierasta kieltä hyödynnettiin hieman myös lorujen ja laulujen yhteydessä. Henkilöstö koki toiminnan pedagogisesti merkityksellisenä ja arkea rikastuttavana, ja jatkohalukkuus oli vahvaa. Tulosten perusteella kielisuihkutus voi toimia konkreettisena välineenä varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisessa, edistää kielitietoista toimintakulttuuria sekä vahvistaa lasten ja henkilöstön kielellistä osallisuutta monikielisessä arjessa.
Keywords: kielisuihkutus, varhaiskasvatus, kielitietoisuus, monikielisyys, kulttuurinen moninaisuus