Seksuaalivähemmistöistä tuotetut diskurssit ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien ihmisten kokema toimijuus helluntaiseurakunnissa - Viitasalo, Reea (My University, 2025)
Tässä tutkimuksessa tutkitaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien entisten helluntaiseurakuntien jäsenten kokemuksia toimijuudestaan helluntaiseurakunnissa sekä niitä käsityksiä, joita helluntaiseurakunnissa tuotetaan homoseksuaalisuudesta ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ihmisistä. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa sitä, miten helluntaiseurakunnissa luodut käsitykset seksuaalisuudesta vaikuttavat seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemuksiin sekä päätöksentekoon esimerkiksi parisuhteita koskien. Tutkimuksen tavoitteena on nostaa esiin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kokemuksia osaksi heistä käytyä keskustelua helluntaiseurakunnissa ja lisätä tietoa seksuaalisesta moninaisuudesta uskonnollisten yhteisöjen sisällä. Tutkimusaineistona toimii seksuaalivähemmistöihin kuuluvien helluntaiseurakuntien entisten jäsenten teemahaastattelut sekä Suomen Helluntaikirkon julkaisemat kannanotot seksuaalieettisiä kysymyksiä koskien. Etsin haastatteluaineistosta ja Suomen Helluntaikirkon seksuaalietiikkaa käsittelevistä kannanotoista niitä diskursiivisia muodostumia, jotka tuottavat homoseksuaalisuutta ja seksuaalivähemmistöjen elämisen muotoja tietynlaisiksi. Pyrin paikantamaan säännönmukaisia tapoja vaieta tai puhua homoseksuaalisuudesta diskurssi- ja sisällönanalyysin keinoin. Aineiston tulkinnassa keskityn siihen, millaiseksi homoseksuaalisuutta tuotetaan puhekäytännöissä, minkälaisissa yhteyksissä ja tilanteissa homoseksuaalisuudesta puhutaan, miten se esitetään ja nimetään ja miten seksuaalisuutta käsitteellistetään. Samalla analysoin sitä, minkälaisia seksuaalisuutta koskevia uskomusjärjestelmiä diskurssit tuottavat ja minkälaisia merkityksiä ne saavat. Toisena merkittävänä käsitteenä tutkimuksessa operoi toimijuus ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kokemukset helluntaiseurakunnissa. Kartoitan toimijuuden käsitteen avulla seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kokemuksia valinnasta, päätöksistä ja toisin tekemisen mahdollisuuksista helluntaiseurakunnissa. Tarkastelen sitä, minkälaisia toimijuuksia seksuaalivähemmistöihin kuuluville ihmisille mahdollistuu sekä miten toimijuutta rajoitetaan helluntaiseurakunnissa haastateltavien kokemusten pohjalta. Lopulta punon yhteen toimijuuden, kokemuksen ja diskurssin käsitteet luodakseni kuvauksen siitä, miten helluntaiseurakunnassa vallitsevat käsitykset ja diskurssit seksuaalisuutta koskien vaikuttavat seksuaalivähemmistöihin kuuluvien kokemuksiin omasta toimijuudestaan seurakunnissa.
Keywords: kokemus, toimijuus, diskurssit, seksuaalisuus, seksuaalivähemmistöt, helluntailaisuus, uskontotiede