Tajunnanräjäyttävä fysiikan aloitus : Innostava oppimiskokonaisuus yläkoulun fysiikassa - Andersson, Rebekka (My University, 2022)
Tässä tutkielmassa keskityttiin suunnittelemaan ja toteuttamaan yläkoulun seitsemännen luokan fysiikan opetuksen alkuun oppimiskokonaisuus, jonka pohjalta tutkittiin sen vaikutuksia oppilaiden asenteisiin ja ennakkoluuloihin fysiikkaa kohtaan. Oppimiskokonaisuus suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä Turun kaupungin kasvatus- ja opetuspuolen, STEAM Turun kanssa. Kestoltaan kahden oppitunnin pituinen (2 x 45min) kokonaisuus suunniteltiin hyödyntäen erilaisia fysiikalle tuttuja kokeellisia tapoja ja menetelmiä viidessä eri opetusryhmässä kahdessa eri yläkoulussa, Turun Puolalanmäen koulussa ja Turun Luostarivuoren koulussa. Tutkimuksen analysointimenetelmänä käytettiin laadullista sisältöanalyysia, jonka pohjana on Hasan Kayan ja Uğur Böyükin (2011) tutkimuksessa käytetty kysely. Kysely sisälsi 12 kohtaa opiskelijoiden asenteesta fysiikkaa kohtaa ja 8 kohtaa liittyen fysiikan kokeellisuuteen. Lisäksi oppilaiden ennakkokäsityksistä fysiikkaa kohtaan Padletilla kerätty aineisto jaettiin neljään eri alaluokkaan, sen mukaan mitä sanoja tai lauseita ennakkokäsitykset sisälsivät. Tästä ennakkoluulojen sisällön luokitteluista ja kyselyn tuloksista tehtiin lisäksi vertailua ja koottiin tutkimuksen päätulokset. Sekä ennakkoluuloja että aseita keräävät kyselyt tehtiin jokaiselle viidelle opetusryhmälle, jotka osallistuivat ”Tajunnanräjäyttävä fysiikan aloitus” – oppimiskokonaisuuteen. Tässä tutkimuksessa oppimiskokonaisuuteen osallistuneita ja kyselyyn vastanneita oppilaita oli yhteensä 70. Tutkimuksessa lisäksi vertailtiin kyselystä saatuja tuloksia Hasan Kayan ja Uğur Böyükin (2011) tutkimuksesta saatuihin tuloksiin. Tutkimuksen päätuloksissa voidaan nähdä, että kokeellisuuteen liittyvät ennakkokäsitykset (20 %) ja ilmiöihin sekä käsitteisiin liittyvät ennakkoluulot (40 %) olivat yleisimpiä. Nämä myös vahvistuivat kyselyn myötä, sillä kyselyn ensimmäisen osion vastauksien perusteella valtaosa oppilaista koki fysiikan tunnin kiinnostavana ja jännittävänä sekä vastasi myös odottavansa tulevia fysiikan tunteja. Samoin tutkimuksen toisessa osiossa yli puolet kyselyyn vastanneista oppilaista (60 %) koki kokeelliset työt mielenkiintoisina ja toivoi niitä tehtävän myös tulevilla fysiikan tunneilla.
Keywords: fysiikka, yläkoulu, kokeellisuus, asenteet