Lakitilat Suomen vanhushoivassa - Kovalainen, Anniina (My University, 2019)
Suomen väestö alkanut ikääntyä – näin voidaan todeta nykyisen ja etenkin tulevan ikärakenteen perusteella. Vanhushoiva on ajankohtainen aihe, sillä jo nykyisellään sen kysyntä ylittää tarjonnan. Tässä tutkielmassa vanhushoivaa tarkastellaan lakitilan ja hoivan käsitteiden avulla. Tutkielman tavoitteena on selvittää vanhushoivan takana seisovat viralliset lait sekä pohtia, minkälaisia lakitiloja niillä pyritään tuottamaan. Aineistona toimii valmis tekstiaineisto vanhushoivaan liittyvistä laeista, jotka analysoidaan sisällönanalyysillä. Vanhushoivaa säätelevät pääasiassa Suomen perustuslaki, sosiaali- ja terveydenhuoltolait, vanhuspalvelulaki sekä näitä tarkentavat lait. Vanhushoivaa säätelevät lait pyrkivät tuottamaan laadukasta vanhushoivaa, jossa ymmärretään vanhuksen erityisyys hoivattavana, vanhusta osallistetaan hoivan suunnitteluun, hoiva on riittävää ja sosiaalisesti tuotettua fyysistä/toiminnallista hoivaa sekä hoivan tila on kodinomainen. Laki pyrkii ylläpitämään laadukasta vanhushoivaa standardoinnin ja valvonnan avulla.
Keywords: lakimaantiede, laki, tila, lakitila, vanhushoiva