Korkeakouluopiskelijoiden elämä ja opintososiaaliset kysymykset SYL:n lyhytelokuvan representoimana vuonna 1953 - Marjo Nieminen (Turun yliopisto, 2022)
Artikkelissa tarkastellaan Suomen Ylioppilaskuntien Liiton tilaamanlyhytelokuvan, "Isänmaan Toivon Kultainen Kirja" (1953),näkökulmasta korkeakouluopiskelijoiden elämää ja opintososiaalisiakysymyksiä 1950-luvun alussa. Elokuvan valmistumisenaikoihin, lukuvuonna 1952–53 Suomessa oli neljätoista korkeakoulua,joissa opiskeli lähes 15.000 opiskelijaa (STV 1954, 305).Opiskelijoista miehiä oli hieman yli yhdeksäntuhatta ja naisiahieman vajaa kuusituhatta (STV 1954, 305). Artikkelissa pohditaan,millä tavoin lyhytelokuva käsitteli ja representoi opintososiaalisiakysymyksiä ja miten elokuva asettui osaksi SYL:n 1950-luvunalun toimintaa ja dokumenttielokuvien lajityyppiä.Artikkeli avaa näkökulman lyhytelokuviin visuaalisina lähteinäja paikantaa yhtäältä lyhytfilmin dokumenttielokuvienhistoriaan ja toisaalta tuo näkyviin aineiston erilaiset analyysitasot.Esimerkiksi Inés Dussel (2013) on huomauttanut, ettei visuaalista aineistoa pidä tulkita pelkkänä primaariaineistona,vaan samalla on otettava huomioon sen monitahoinen luonne,jossa yhdistyvät erilaiset teknologiat tai visuaaliset genret sekätuotannon ja vastaanoton kontekstit (ks. myös Dussel & Priem2017; Fendler 2017).Vaikka lyhytelokuvan analyysi keskittyy korkeakouluopiskelijoidenopintososiaalisiin kysymyksiin kontekstoiden ne 1950-luvunalun korkeakoulujärjestelmän ja SYL:n historiaan, on elokuvanrepresentaatioiden analyysissä hyödynnetty myös käsitteitä fyysinen,sosiaalinen ja kulttuurinen tila (käsitteistä ks. esim. Cook& Hemming 2011; Sillanpää 2017; Nieminen & Vuorio-Lehti2003). Kun fyysinen tila paikantuu konkreettiseen ja materiaaliseen,viittaa sosiaalinen tila puolestaan sosiaalisiin tilanteisiin,käytänteisiin ja vuorovaikutukseen. Kulttuurinen tila tulee näkyväksija rakentuu käsitteissä, representaatioissa, symboleissa jaideologioissa ja se on kiinteästi yhteydessä fyysiseen ja sosiaaliseentilaan. (Cook & Hemming 2011; Sillanpää 2017; Nieminen& Vuorio-Lehti 2003.) Käsitteiden avulla pyritään avartamaananalyysiä ja tarkastelemaan, millaisiin fyysisiin tiloihin lyhytelokuvanrepresentaatiot paikantuivat ja millaisia sosiaalisia ja kulttuurisiatiloja elokuvassa luotiin
Kohti oppimisyhteiskuntaa : Koulutuspolitiikan uusi suunta ja korkeakoulutuksen muuttuva maisema