Erityisopettajien kokemuksia lukio-opiskelijoiden lukivaikeuksien tunnistamisesta ja tukemisesta - Tala, Liisa (My University, 2024)
Suomalaisessa koulutusjärjestelmässä yksi tärkeimmistä asioista on koulutuksellisen tasa-arvon saavuttaminen. Oppimisvaikeudet, koulutuspolitiikka sekä työelämä asettavat omia vaatimuksiaan toisen asteen opintojen opiskelijoille. Haasteita tuottavat myös erilaisen oppimisvaikeudet. On erittäin tärkeää, että nuoret saavat ohjausta ja tukea opintojensa aikana. Opiskeluiden haasteiden tunnistaminen ja tarvittavan tuen ja ohjauksen antaminen mahdollistavat osaltaan tasa-arvon toteutumista. Tässä tutkimuksessa on haastateltu neljän lukion erityisopettajaa ja kartoitettu heidän kokemuksiaan opiskelijoiden lukivaikeuksien tunnistamisesta sekä tukemisesta lukio-opintojen aikana. Millaisia kokemuksia lukion erityisopettajilla on lukiseulasta lukivaikeuksien tunnistamisessa ja miten merkityksellisenä he pitävät lukiseulaa tuen tarpeen arvioinnissa? Mikä on lukiolain muutosten vaikutus lukiolaisten lukivaikeuksien tukemiseen? Tutkimus toteutettiin laadullisen tutkimuksen menetelmällä ja metodiksi valikoitui puolistrukturoitu teemahaastattelu. Lukivaikeus on oppimisvaikeuksista yleisin. Ongelmia tuottavat sanojen oikeinlukeminen, lukusujuvuus sekä luetun ymmärtäminen. Toisella asteella käytetään koulutuksen alkuun lukivaikeuden arvioinnin ja tuen suunnittelua varten tarkoitettua DigiLukiseulaa. Erityisopettajilla on erilaisia menetelmiä ja toimintamuotoja, joilla he voivat tukea lukiongelmaista lukiolaista. Haastatellut erityisopettajat kokivat hyvänä asiana mahdollisuutensa auttaa opiskelijoita erilaisissa tuen tarpeissa, joista lukivaikeudet ovat selkeästi merkittävän suuri ryhmä. Lukiolain muutoksen myötä jokaisessa lukiossa tulee olla erityisopettaja. Erityisopetuksen järjestämiseen on osaltaan vaikuttanut uusi lukiolaki (714/2018 §), jossa erityisopetuksen järjestäminen on ensimmäistä kertaa säädetty asetuksella. Lukioissa on aiemminkin voitu tarjota erityisopetusta, mutta se ei ole ollut lakisääteistä. Haastateltavat erityisopettajat kokivat uuden lukiolain merkitykselliseksi oman työpanoksensa kannalta. Lukivaikeuden tukemisessa erityisopettajat kokevat olevansa päteviä ja oikeita henkilöitä järjestämään jokaiselle oppilaalle yksilöllisiä menetelmiä. He myös tunnistavat lukivaikeuden eri asteita ja ilmenemismuotoja ja osaavat näin myös osoittaa oikeanlaiset menetelmät kullekin lukiongelmaiselle opiskelijalle.
Keywords: lukivaikeus, lukiseula, erityisopetus, lukiolaki