Aggressiivisen verosuunnittelun vaikutus tilintarkastuspalkkioon suomalaisissa pörssiyrityksissä - Juhanoja, Julia (My University, 2020)
Veroaggressiivisuuden on aikaisemmissa tutkimuksissa osoitettu olevan yhteydessä tilintarkastuksen riskiin ja sitä kautta vaikuttavan tilintarkastuspalkkiota kasvattavasti. Aiemmat aiheesta tehdyt tutkimukset on kuitenkin toteutettu lähinnä amerikkalaisten pörssiyritysten tiedoilla. Suomalaisessa säädösympäristössä aihetta ei ole juuri tutkittu. Tässä tutkielmassa tavoitteena on tutkia veroaggressiivisuuden vaikutusta tilintarkastuksesta maksettavaan palkkioon. Lisäksi tavoitteena on selvittää, että mikäli veroaggressiivisuutta voidaan pitää tilintarkastuspalkkiota kasvattavana tekijänä, vaikuttavatko tilintarkastajan toimialaosaaminen, verotuksellinen toimialaosaaminen tai tilintarkastajan tarjoamat veropalvelut tähän. Tutkimus on toteutettu suomalaisten pörssiyhtiöiden tiedoilla vuosilta 2012-2016. Tutkimuksen aineisto on kerätty yhtiöiden julkisesti saatavilla olevista tilinpäätöksistä ja tilinpäätösten liitetiedoista. Tutkimusmenetelmänä on tilintarkastuspalkkioiden muodostumista tutkittaessa yleisesti käytetty lineaarinen regressioanalyysi. Tutkimuksen hypoteesien tutkimiseksi muodostetaan veroaggressiivisuuta, tilintarkastajan toimialaosaamista ja verotuksellista toimialaosaamista, sekä tilintarkastajan tarjoamia veropalveluja kuvaavat selittävät muuttujat, joiden avulla pyritään selittämään tilintarkastuspalkkion määrää. Tutkimuksessa ei havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä veroaggressiivisuuden ja tilintarkastuspalkkion väliltä. Myöskään tilintarkastajan tarjoamien veropalveluiden ja tilintarkastajan toimialaosaamisen ei tulosten perusteella havaittu vaikuttavan tilintarkastuspalkkion määrään. Tutkimuksessa ei myöskään havaittu toimialaosaamisen tai tilintarkastajan tarjoamien veropalvelujen vaikuttavan tilintarkastuspalkkioon veroaggressiivisten yritysten osalta. Tulosten perusteella veroaggressiivisuuden ei havaittu olevan tilintarkastuspalkkioon vaikuttava tekijä.
Keywords: veroaggressiivisuus, verosuunnittelu, tilintarkastuspalkkio, tilintarkastajan tarjoamat veropalvelut, toimialaosaaminen