Yhden keskuksen rekisteritutkimus hoidon seurannasta potilailla, joilla on todettu pienten sepelvaltimoiden toimintahäiriö - Ruonamo, Oskari (My University, 2026)
Pienten sepelvaltimoiden toimintahäiriö eli mikrovaskulaaritauti on sydänsairaus, jossa pienten valtimoiden ja hiussuonten toimintahäiriöstä johtuen sydänlihaksen virtausreservi on pienentynyt. Mikrosirkulaatiolla on osoitetusti merkittävä rooli sepelvaltimoiden verenvirtauksen säätelyssä. Mikrovaskulaaritauti voi esiintyä itsenäisenä tautimuotona tai samanaikaisesti ahtauttamattoman tai ahtauttavan sepelvaltimotaudin kanssa. Tämän syventävien opintojen kirjallisen työ tavoitteena on kehittää REDcap-alustalle valmis lomake, jotta tulevaisuudessa voidaan mahdollisesti kerätä prospektiivisesti aineistoa pienten sepelvaltimoiden toimintahäiriöstä käsittelevää tutkimusta varten. Lisäksi toisena tavoitteena on kuvata käynnissä olevan retrospektiivisen osuuden aineistokeräysprosessi. Tutkimuksen retrospektiivisessä osassa potilaita on yhteensä 452. Aineistohaku toteutettiin yhteistyössä Auria tietopalvelun kanssa valitsemalla hakuun kaikki täysi-ikäiset potilaat, joille oli tehty sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen kanssa samanaikaisesti FFR-mittaus Tyks:n sydänkeskuksessa 1.1.2021–30.6.2023 välisenä aikana. Lomakkeen kehittämisen ohella työhön sisältyy kirjallinen osuus, jossa tarkastellaan pienten sepelvaltimoiden toimintahäiriön patofysiologiaa, diagnostisia menetelmiä, hoitoa ja ennustetta. Lisäksi työssä tarkastellaan kroonisen sepelvaltimo-oireyhtymän patofysiologiaa, diagnostisia menetelmiä, hoitoa ja ennustetta.
Keywords: Pienten sepelvaltimoiden toimintahäiriö, krooninen sepelvaltimo-oireyhtymä, INOCA