Piilokustannusten syyt ja vaikutukset – varaosatuotteen kustannusten muodostuminen, case: Hiab Services - Jortama, Laura (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Piilokustannukset ovat tutkimuskirjallisuudessa suhteellisen vähän tutkittu mutta ajankohtainen ja merkittävä teema. Piilokustannuksille on olemassa erilaisia määrittelytapoja. Yleisesti piilokustannuksia pidetään päätöksentekijälle näkymättöminä, vaikeasti ennustettavina ja epäsäännöllisesti aiheutuvina kustannuksina, joiden syy-yhteys aiheutumisperustaansa on usein epäselvä. Tutkimuskirjallisuudessa piilokustannuksia on havaittu syntyvän hyvinkin kontekstisidonnaisesti, eikä yleistä tapaa tunnistaa tai luokitella piilokustannuksia ole. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu esimerkiksi puutteellisen kustannusinformaation, organisaation osastojen eriävien suoritusmittauskriteerien ja tavoitteiden sekä tuotteiden keskinäisen diversiteetin ja erilaisten ominaisuuksien olevan yhteydessä piilokustannusten syntymiseen. Piilokustannusten vaikutuksiin puolestaan lukeutuvat muun muassa kustannuslaskennan ja suoritusmittauksen vaikeutuminen, resurssien tuhlaus sekä päätöksentekijän heikentynyt kyky tehdä rationaalisia päätöksiä ja arvioida niiden seurauksia. Tämän tutkielman empiirisessä osuudessa piilokustannusten syitä ja seurauksia lähestyttiin tutkimalla varaosatuotteen kustannusvaikutusten muodostumista Hiabin Services-yksikössä. Tutkimusongelman taustalla oli case-yksikön haasteet tuotteensa kustannusvaikutusten arvioinnissa. Tutkielma on tyypiltään laadullinen tapaustutkimus ja sen empiirinen aineisto on kerätty pääasiassa avointen teemahaastattelujen, havainnoinnin ja dokumenttien tutkimisen avulla. Kokonaiskustannusajattelutavalle tyypillisesti varaosan kustannusvaikutuksia tutkittiin laaja-alaisesti ja pitkällä aikavälillä. Tutkielmassa pyrittiin tunnistamaan prosessi kokonaiskustannusten muodostumisen takana. Merkittävimmiksi tekijöiksi piilokustannusten taustalla tunnistettiin haasteet kokonaiskuvan ymmärryksessä ja prosessien koordinoinnissa. Case-yksikössä varaosatuotteen kustannusten takana on monimutkainen ja useita osa-alueita sisältävä prosessi, eikä tuotteen kustannusvaikutusten arviointi ole helppoa. Case-yksikössä kustannuslaskentajärjestelmillä, monimutkaisella organisaatiorakenteella sekä tuotteiden erilaisilla ominaisuuksilla havaittiin olevan yhteys piilokustannusten syntymiseen. Lisäksi yksittäisen tuotteen kohdalla kustannusten havaittiin muodostuvan ja painottuvan keskenään hyvinkin eri tavoin, jolloin kustannusvaikutusten arviointi muodostui vaikeaksi. Piilokustannusten arviointi muodostui case-yksikön kohdalla haastavaksi. Piilokustannukset vaikuttivat erityisesti päätöksentekoon ja suunnitteluun epätarkan tai puutteellisen kustannusinformaation vuoksi. Lisäksi piilokustannukset kasvattivat kokonaiskustannuksia.