”Skeittaus tulee aina kuulumaan kaduille” : Skeittaajien kokemukset Turun kaupunkiympäristöstä ja skeittaajien yhteisöllisyys - Kataja, Venla (My University, 2025)
Tutkielmani käsittelee skeittaajien kokemuksia skeittaamisen sijoittumisesta Turun kaupunkiympäristöön ja skeittaajien yhteisöllisyyttä. Skeittaaminen on vakiinnuttanut paikkansa urheilun kentällä sekä kaupunkikulttuurissa ja on tämän takia tärkeä aihe kaupunkitutkimukselle. Laji käyttää kaupunkitilaa luovalla tavalla ja merkityksellistää kaupunkia lajille sopiviin tarkoituksiin. Tutkimuksessa lähestytään tutkimuskysymyksiä etnografisen kaupunkitutkimuksen viitekehyksestä käyttäen aineistona haastattelua ja kyselyä. Metodina käytetään laadullista sisällönanalyysiä skeittaajien kokemuksien tarkasteluun. Tutkielman keskeisiä käsitteitä ovat kaupunkiympäristö ja yhteisöllisyys. Tutkimuksesta selviää, että skeittaajat kokevat skeittaamisen olevan yhteisöllinen laji, jossa toisia tuetaan. Skeittaus sijoittuu Turun kaupunkitilaan itsenäisenä, mutta kaupungin ja järjestöjen tukemana. Skeittaajat kokevat, ettei kaupunki tee tarpeeksi lajin eteen ja vastauksissa näkyy tyytymättömyys. Toisaalta tuloksissa selviää, että monet ovat tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Tulosten perusteella voidaan todeta, että lajin harrastajien kokemukset ovat monipuolisia, mutta kaupungin toivotaan tekevän enemmän. Tuloksissa korostuu myös lajin yhteisöllisyys ja sen vaikutus skeittaajien kokemukseen lajista.
Keywords: Skeittaaminen, kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu, yhteisöllisyys, alakulttuuri, skeittikulttuuri