Koulukuljetusten psyykkinen turvallisuus : Lasten kokemuksia koulukuljetuksessa tapahtuvasta kiusaamisesta ja siihen liittyvistä tekijöistä - Repo, Sinikka (My University, 2021)
Oppilaat ovat koulukuljetuksessa koulutuksen järjestäjän vastuulla, mutta koulun järjestyssääntöjä ei sovelleta koulumatkoilla. Koulukuljetukset tarjoavat vähäiselle valvonnalle jäävän ympäristön, joka mahdollistaa monenlaista häirintää. Koulujen, kuljettajien ja huoltajien välinen kommunikointi on sattumanvaraista, eikä kuljettajille ole tarjolla kiusaamisen ehkäisemiseen tai havaitsemiseen liittyviä koulutuksia. Tämän tutkielman tavoitteena oli hankkia tietoa koulukuljetuksen aikana tapahtuvasta peruskouluikäisten oppilaiden välisestä kiusaamisesta ja sen yhteydestä kuljetuksen mieluisuuteen. Lisäksi tutkittiin kuljettajan toiminnan, kuljetusauton ja kuljetusajan pituuden vaikutusta kiusaamiseen ja kuljetuksen mieluisuuteen. Viimeiseksi tutkittiin oppilaiden mielikuvaa kuljetuksiin liittyvistä säännöistä, sekä huoltajien mielipiteitä kuljetuksista. Tutkimuksen teoriaosuudessa selvitetään koulukuljetusten lainsäädäntöä ja toteutusta, koulukiusaamista sekä koulukiusaamisen ehkäisemiseen liittyviä toimintatapoja. Tutkimus suoritettiin kyselynä Oulun talousalueella sijaitsevan yhtenäiskoulun koulukuljetuksissa oleville oppilaille ja heidän huoltajilleen. Aineisto kerättiin sähköisellä Webropol-lomakkeella aikavälillä 22.2.—14.3.2021. Aineiston määrällinen analyysi toteutettiin SPSS-ohjelmalla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että koulukuljetuksessa tapahtuu kiusaamista, ja yleisimmin se on sanallista. Havaitulla kiusaamisella on yhteys koulukuljetuksessa viihtymiseen. Kuljetuksen kestolla tai koululaisauton kuljettajan toiminnalla ei aineiston perusteella ole selvää yhteyttä kiusaamiseen tai kuljetuksen mieluisuuteen. Sen sijaan tietyn kokoinen kuljetusauto oli yhteydessä sekä kuljetuksen mieluisuuteen että kuljetuksen aikana havaittuun kiusaamiseen. Kouluissa pyritään ehkäisemään koulukiusaamista ja puuttumaan siihen nopeasti. Koulukuljetuksia toteutetaan perusopetuslain velvoittamana, ja koululaisten psyykkiseen turvallisuuteen koulukuljetuksen aikana tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Koulukuljettajien roolia turvallisena, kouluyhteisöön kuuluvana aikuisena tulisi vahvistaa, ja koulun, kuljettajien ja huoltajien välistä yhteydenpitoa tulisi kehittää. Koululaisautojen kuljettajat tulisi saada mukaan koulun arkeen ja tutustumaan niin oppilaiden, koulun henkilökunnan kuin vanhempienkin kanssa.
Keywords: Koulukuljetus, kiusaaminen, kiusaamisenehkäisy, koulumaailma