Ulosteensiirrot toistuvan Clostridioides difficile -infektion hoidossa - Honkanen, Jonna (My University, 2026)
Tämän tutkielman aiheena on ulosteensiirrot toistuvan Clostridioides difficile- infektion (CDI) hoidossa. C. difficile- infektio on kasvava ongelma terveydenhuollolle ja ulosteensiirto on tehokkain hoitomuoto uusiutuneen CDI:n hoitoon. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää ulosteensiirron onnistumista haittavaikutuksia ja ennustetta potilailla, jotka ovat saaneet ulosteensiirron Tyksin alueella CDI:n hoidoksi. Aineisto koostuu vuosina 2019–2025 Turun yliopistollisen keskussairaalan alueella ulosteensiirron CDI:n hoitoon saaneista potilaista. Tutkimus on retrospektiivinen rekisteritutkimus. Tutkimuksessa tarkasteltiin potilaiden lukumäärää, ikä- ja sukupuolijakaumaa ja sairaushistoriaa. Päätetapahtumina tarkasteltiin haittavaikutuksia, sairaalahoitoista infektiota ja kuolemaa. Aineistomme koostui 80 ulosteensiirron (FMT) saaneesta potilaasta, jotka olivat saaneet siirron kolonoskopialla tai enemalla. Hoidon tehokkuus oli tutkimuksessamme 92 % ja kolonoskopia siirtoreittinä pienensi riskiä uusintainfektiolle. Tutkimuksemme mukaan FMT on tehokas ja turvallinen hoitomuoto rCDI:n hoidossa. Sukupuoli- ja ikäjakaumat olivat aineistossamme yhteneviä CDI:n Suomen esiintyvyyden kanssa. Haittavaikutukset ilmaantuvat tyypillisesti heti siirron jälkeen ja ovat oirekuvaltaan lieviä. Pitkän aikavälin haittavaikutusten arvioiminen on haastavaa ja haittavaikutusten tarkastelu rajattiin yhteen kuukauteen siirrosta. Kuolleisuus tutkimuksen aikana oli 10,3 %, ainoastaan yhdellä potilaalla kuolinsyy oli suolistoperäinen ja mahdollisesti yhdistettävissä FMT:n komplikaatioksi.Tutkimuksemme löydökset tukevat ulosteensiirron turvallisuutta ja tehokkuutta rCDI:n hoidossa. Haittavaikutusten seuraaminen pitkällä aikavälillä on haasteellista ja vaatii edelleen lisätutkimusta. Monisairaat potilaat vaikuttivat olevan kohonneessa riskissä saada vakava infektio siirron jälkeen ja lisätutkimukset aiheesta ovat suositeltavia.
Keywords: Clostridioides difficile -infektio; ulosteensiirto