Merituulivoimaloiden vakuuskäyttömahdollisuudet Suomessa - Nisula, Iisakki (My University, 2025)
Suomessa on lähdetty kehittämään Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti mahdollisuuksia toteuttaa merituulivoimahankkeita. Merituulivoimahankkeiden toteuttamisen mahdollisuuksia on lähdetty selkeyttämään maakaaren muutoksilla, sekä uudella merituulivoimasta talousvyöhykkeellä annetulla lailla. Tutkielman tarkoituksena on selvittää lainsäädännön vaikutuksia merituulivoimaloiden vakuuskäyttömahdollisuuksien suhteen, sekä antaa lainsäätäjälle kehittämisehdotuksia de lege ferenda vakuuskäyttömahdollisuuksien parantamiseksi. Lisäksi tutkielmassa selvitetään rahoittajan mahdollisuuksia käyttää muita vakuusjärjestelyjä riskinhallintamahdollisuuksiensa parantamiseksi. Merituulivoimahankkeiden sääntelykehys on riippuvainen hankkeen toteutuksen sijaintipaikasta. Aluevesillä toteutettaviin hankkeisiin soveltuu Suomen lainsäädäntö ja kiinteistöjärjestelmä. Talousvyöhykkeelle kiinteistöjärjestelmä ei sovellu. Tämä aiheuttaa varsinkin talousvyöhykkeen osalta ongelmallisen tilanteen vakuuksien käytön edistämisessä. Aluevesillä toteutettavien hankkeiden osalta tutkielman tarkoituksena on selvittää, toteutuvatko maakaaren muutoksilla tavoitellut vakuuksien käyttömahdollisuuksien parantamiseen pyrkivät tavoitteet tarkoituksenmukaisesti. Talousvyöhykkeellä toteutettavien hankkeiden osalta tutkimuksen tarkoitus painottuu enemmän pyrkimykseen löytää mahdollisia vakuusoikeudellisia keinoja käyttää talousvyöhykkeellä sijaitsevia merituulivoimaloita vakuutena. Tutkimuksen perusteella on selvinnyt, että aluevesillä toteutettavien merituulivoimahankkeiden osalta lainsäädännön muutokset ovat mahdollistaneet merituulivoimaloiden vakuuskäytön vesialueen käyttöoikeuden panttauksen avulla. Tutkimuksen tulosten perusteella lainsäädäntöä on kuitenkin mahdollisesti tarpeellista kehittää vastaamaan merituulivoimahankkeiden erityistarpeita. Talousvyöhykkeellä toteutettavien hankkeiden osalta on huomattavissa suurempia lainsäädännön kehitystarpeita. Talousvyöhykkeellä sijaitsevien merituulivoimaloiden vakuuskäytön mahdollistaminen on merkittävää rahoituksen saamisen edistämisen ja hankkeiden toteuttamisen mahdollistamisen takia. Tutkielman tuloksista huomataan kuitenkin myös, että merituulivoimaloiden vakuuskäyttö on mahdollista nykyisen lainsäädännön valossa epäsuoralla panttauksella yrityskiinnityksen ja osakekannan panttauksen avulla.
Keywords: merituulivoima, rahoitus, vakuus, kiinnitys, panttioikeus, käyttöoikeus, talousvyöhyke, aluevedet