Neuvolatyö syrjäytymisriskien tunnistajana : Neuvolan terveydenhoitajien haastattelututkimus - Heikka, Maria (My University, 2019)
Tässä tutkielmassani selvitin neuvolan mahdollisuuksia tunnistaa ja puuttua lapsen elämässä oleviin syrjäytymisriskeihin. Neuvolatyö tavoittaa lähes kaikki lapsiperheet säännöllisesti. Neuvolan terveydenhoitajat ovat koulutettuja arvioimaan perheen tilannetta ja lapsen kehitykseen vaikuttavia tekijöitä. Neuvolassa olisi näin mahdollisuudet puuttua ja vaikuttaa jo varhain lapsen elämään kauaskantoisesti vaikuttaviin syrjäytymisriskeihin. Olin kiinnostunut terveydenhoitajien mahdollisuuksista tunnistaa erilaisia syrjäytymisriskejä sekä siitä millaisia mahdollisuuksia heillä on puuttua riskitekijöihin ja ohjata perhe tuen piiriin. Olin myös kiinnostunut neuvolan terveydenhoitajan ja sosiaalityöntekijöiden välisen moniammatillisen yhteistyön toimivuudesta terveydenhoitajien kokemana. Tutkimuksen toteutin haastattelututkimuksena. Haastattelin kuutta neuvolan terveydenhoitajaa kolmessa eri neuvolassa. Aineistoa analysoin sisällönanalyysilla luokittelemalla neuvolassa esiin tulevat syrjäytymisriskit ja riskeihin vaikuttamismahdollisuudet. Tutkimuksen perusteella neuvolan terveydenhoitajat tunnistavat hyvin lapsen elämään vaikuttavia riskitekijöitä. Terveydenhoitajien kokemus siitä miten he voivat vaikuttaa syrjäytymisriskeihin vaihteli. Osa koki vaikuttamismahdollisuudet hyväksi ja osa koki että työssä oleva kiire ja asiakasaikojen joustamattomuus vaikeutti asioihin puuttumista ja tuen tarjoamista perheelle. Kaikki terveydenhoitajat kokivat kiirettä työssään. Neuvolan ja sosiaalityöntekijän välinen yhteistyö koetaan ajoittain haasteelliseksi. Moniammatillinen yhteistyö olisi sujuvampaa, jos eri ammattiryhmillä ja toimijoilla olisi selkeä ja riittävä kuva toistensa tehtävistä ja työmenetelmistä.
Keywords: syrjäytymisriskit, syrjäytyminen, sisällönanalyysi