Nuori työntekijä ja psykologinen sopimus : tarinoita sitoutumista tukevasta esimiestyöstä - Urmas-Antola, Pauliina (My University, 2019)
Ikääntyvän työvoiman jäädessä eläkkeelle, työelämään saapuuvat nuoret ottavat vastuun yhteiskunnan eteenpäin viemisestä. Nuorten ajatukset työelämästä ja työssä pysymisestä voivat kuitenkin poiketa aiempien ikäryhmien suhtautumisesta työntekoon ja nuori ei ehkä olekaan enää valmis sitoutumaan työhönsä. Työvoiman määrä maassamme kuitenkin vähenee, koska nuoret ikäluokat jatkuvasti pienenevät ja niinpä työnantajan kannalta katsottuna olisikin tarpeen, että nuori työntekijä tavoittelisi sitoutumista työhönsä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan nuorten 23-25 vuotiaiden työntekijöiden ajatuksia työstä ja sitoutumisesta. Nuori työntekijä on vasta työuransa alussa ja olisi toivottavaa, että hän olisi kiinnostunut jatkamaan työelämän palveluksessa vielä pitkään, koska jatkuvat työntekijöiden vaihtumiset rasittavat sekä työnantajaa että työyhteisöä. Esimiestyö ja nuoren johtaminen ovat keskeisessä asemassa työyhteisössä, kun on kysymys vuorovaikutuksesta ja työssä viihtymisestä. Nuori työntekijä odottaa esimieheltään rentoa ja keskustelevaa suhtautumista sekä huomioimista ja kannustamista. Nuoren esimiehenä toimivalta henkilöltä edellytetäänkin inhimillistä työotetta ja opastusta tehtäviin ja työelämään. Avoin työyhteisön toimintakulttuuri ja kommunikaatio ovat nuorten toivelistan kärkipaikoilla ja esimieheltä odotetaan mukautumiskykyä johdettavan vahvuuksien ja heikkouksien perusteella. Esimies voikin omalla käyttäytymisellään ja ammattitaidollaan olla tukemassa nuoren sitoutumista ja psykologisen sopimuksen syntymistä. Haastattelututkimukseen osallistuneet nuoret kertoivat mielipiteistään, kokemuksistaan ja ajatuksistaan työelämästä teemahaastattelun puitteissa. Haastattelusta kertynyttä materiaalia käsiteltiin narratiivisen analyysin mukaisesti ja tutkimuksen lopputuloksena muodostettiin kolme erillistä, fiktiivistä tarinaa nuorten kertomusten pohjalta. Näissä tutkimuksen tuloksena syntyneissä tarinoissa esiintyvät kaikki ne keskeiset teemat, joita nuoret toivat esille ja joita he pitävät tärkeinä työelämän tulevaisuuden kannalta. Nuori työntekijä ei ole poikkeuksellisen halukas jatkuvasti vaihtamaan työpaikkaansa, vaan toivoo voivansa kehittyä siinä tehtävässä, jota on jo tekemässä. Nuoret ovat motivoituneita työstään ja työyhteisöstään, myös esimiehen ja alaisen väliset suhteet vaikuttaisivat olevan hyvällä tasolla. Työpaikan vaihtamisaikeita ei tullut esille tämän tutkielman yhteydessä.
Keywords: nuori työntekijä, sitoutuminen, esimiestyö, psykologinen sopimus