Kohti hyvää suun terveyttä : pienten lasten ennaltaehkäisevän hankkeen arviointi ja kehittäminen - Aspholm, Mimosa (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Työn aiheena on pienten lasten (1‒3-vuotiaiden) hammaskarieksen ennaltaehkäisy ja siihen tähtäävä MunSuu -hanke Turun kaupungin suun terveydenhuollossa. Työn tarkoituksena oli kartoittaa hankkeen toimintaa, johon liittyen haluttiin selvittää suun terveydenhuollon henkilöstön suhtautumista ja näkemyksiä hankkeeseen. Lisäksi arvioitiin sähköpostitse vanhemmille lähetettyjen muistutusviestien sisältöä ja niiden toimivuutta preventiokeinona. Hanketta oli tämän työn aloituksen aikaan toteutettu kolmen vuoden ajan osana pienten lasten suun terveyden tarkastuksia. MunSuu -seulontaa ovat suorittaneet tietyt tehtävään koulutetut suuhygienistit ja hammashoitajat. Työn taustaksi etsittiin tietoa kirjallisuudesta pienten lasten karieksen esiintyvyyteen vaikuttavista tekijöistä sekä pikkulapsiin kohdistetuista kariesprevention menetelmistä ja hankkeista. Tietolähteinä olivat PubMed -tietokanta, alaan liittyvä kirjallisuus, Karies (hallinta) Käypä hoito -suositus ja alan lehdissä julkaistuja tieteellisiä artikkeleita. Tutkimusosio koostuu MunSuu -hankkeeseen liittyvästä potilasaineistosta, henkilöstölle suunnatusta Webropol -kyselystä sekä interventiomateriaalina toimivien sähköpostiviestien arvioinnista. MunSuu -seulonta on tutkimuksen perusteella kattavaa ja suurentuneessa kariesriskissä olevat lapset tunnistetaan hyvin. Näin ollen preventiota eniten tarvitsevat seulotaan MunSuu -ryhmään ja heihin kohdistetaan tehostettuja ennaltaehkäiseviä toimia. MunSuu -käyntejä esiintyy eniten tietyillä postinumeroalueilla, mikä osoittaa tarpeen kohdistaa preventiota alueellisesti. Tervehampaisten 3-vuotiaiden määrä on kasvanut hankkeen toteutusaikana, mutta dmf -keskiarvossa ei ole tapahtunut toivottua muutosta. Suun terveydenhuollon henkilöstö on motivoitunutta tekemään MunSuu -seulontaa, ja monet toivovat mahdollisuutta tehdä pienten lasten tarkastuksia ja lisäkoulutusta. MunSuu -hankkeeseen liittyvä sähköpostitse lähetettävä preventiomateriaali kaipaisi päivitystä ja selkeyttämistä, ollakseen tehokasta tai toimivaa. Suun terveydenhuollon tulisi ottaa preventiossa huomioon tämän päivän lapsiperheen arki, nykyväestön tärkeimmät informaatioväylät sekä ensisijaisesti yksilöllisyys.