Savuttomuuden merkitys levinneessä rintasyövässä - Paganus, Nelli (My University, 2023)
Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja vuosittain Suomessa diagnosoidaan lähes 5000 uutta rintasyöpää. Suomen Syöpärekisterin tilastojen mukaan joka viides diagnosoitu rintasyöpä johtaa rintasyöpäkuolemaan. Tutkimuksissa tupakoinnin on osoitettu aiheuttavan rintasyöpää ja heikentävän rintasyöpäpotilaan ennustetta. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mikä vaikutus tupakoinnilla oli levinneen eli metastaattisen rintasyövän ennusteeseen. Tutkimuksessa tarkastellaan vuosien 2009 ja 2019 aikana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) hoidettuja potilaita. Tutkimusaineisto koostuu 5791 potilaasta, joista 587 sai levinneeseen rintasyöpään kemoterapiaa tai joiden sairauskertomukseen oli kirjattu levinneeseen tautiin viittaava ICD 10 koodi. Tutkimusaineistossa potilaat on jaettu tupakkatiedon mukaan neljään eri kategoriaan, jotka ovat ’ei tupakoi’, ’aiemmin tupakoinut’, ’tupakoi’ sekä ’tupakointitieto ei tiedossa’. Potilaan tupakointitieto selvitettiin koneoppimismallin avulla. Levinneen taudin toteamisen ajankohdat tarkistettiin tässä työssä potilastietojärjestelmästä manuaalisesti. Aineiston mukaan 587 potilaasta 94 (16 %) tupakoi, 81 (14 %) on aiemmin tupakoinut, mutta lopettanut, ja 337 (57 %) ei ole koskaan tupakoinut. 75 (13 %) potilaan tupakoinnista ei ollut mainintaa. Tupakoivat rintasyöpäpotilaat olivat keskimäärin neljä vuotta nuorempia ja heille annettiin vähemmän HER2 kohdennettua hoitoa. Tupakoimattomien rintasyöpäpotilaiden mediaanielinaika oli 29,4 kuukautta, kun taas tupakoitsijoilla se oli yli puolet vähemmän, 13,5 kuukautta. Tupakoinnin lopettaneilla se oli 24,1 kuukautta. Levinnyttä rintasyöpää sairastavilla potilailla tupakointi oli yhteydessä lyhyempään elinaikaan, ja tupakoinnin lopettaneet potilaat elivät lähes yhtä pitkään kuin täysin tupakoimattomat. Tupakoinnin lopettamista tulisi rintasyöpäpotilailla aina suositella ja tukea.
Keywords: rintasyöpä, levinnyt, tupakointi