Lasten lannerangan sivukuvien efektiivisen annoksen arvioiminen EOS™ pyyhkäisy- ja natiiviröntgenkuvantamislaitteilla - Valtonen, Alisa (My University, 2023)
Yksi lasten yleisimmistä selkäsairauksista on spondylolisteesi, joka kehittyy spondylolyysistä. Spondylolyysi on sairaus, joka on lasten ja nuorten yleisimpiä selkäkivun aiheuttajia. Spondylolisteesi tutkitaan ja kontrolloidaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS:ssa) diagnostisesti EOS röntgenkuvantamislaitteella, joka on ensimmäinen EOS kuvantamislaite Suomessa. Säteilyannos lapsille diagnostisessa radiologiassa on herättänyt kasvavaa huolta lasten lisääntyneen säteilyherkkyyden ja pidemmän eliniän vuoksi sekä siihen liittyvän säteilyriskin kasvun takia. Kliinisesti on saatavilla suhteellisen vähän dosimetrista tietoa säteilyannoksista ja riskeistä yleisimpiin lastentutkimuksiin liittyen. Tämä vaikeuttaa päätöksentekoa riskinarvioinnissa, mikä on olennaista tutkimusten oikeuttamisen ja vaihtoehtoisten tutkimusten harkinnan kannalta. Tämä tutkimus tehdään EOS pyyhkäisy- ja natiiviröntgenkuvantamislaitteilla, joilla vertaillaan efektiivisten annosten kertymistä eri kokoisilla antropomorfisilla fantomeilla ja radiofotoluminesenssidosimetreilla (RPLD:lla). RPLD:t asetetaan säteilyherkkien elinten ja kudosten kohdalle, joista saadaan määriteltyä säteilytyksestä aiheutunut haitta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on saada uutta kliinisesti sovellettavaa annosdataa, jota voi hyödyntää kuvantamisprotokollien kehittämisessä lasten spondylolisteesin kuvantamisessa. Tuloksista nähdään, että määritetyt efektiiviset annokset ovat noin 25 % suurempia pienemmällä fantomilla natiiviröntgenkuvantamisella kuin EOS kuvantamisella. Vastaavasti suuremmalla fantomilla efektiivinen annos on jopa noin kymmenen kertaa suurempi natiiviröntgenkuvantamisella kuin EOS kuvantamisella. Nämä tulokset korostavat efektiivisten annosten suurta vaihtelua kasvuikäisille nuorille, joiden spondylolisteesiä kontrolloidaan vuosittain EOS kuvantamisella useamman vuoden ajan. Tämä tutkimus voi parantaa lasten spondylolyysin/spondylolisteesin kliinisiä kuvantamismenetelmiä.
Keywords: diagnostinen röntgenkuvantaminen, EOS pyyhkäisykuvantaminen, spondylolisteesi, efektiivinen annos, radiofotoluminesenssidosimetri, radiologia, säteilyannos