’’Nepsyis ei oo itse asias mitään vikaa. Tää ei ole nepsyjen ongelma, tää on yhteiskunnan ongelma.’’ : Ammattilaisten puheen muodostama mielikuva nepsynuoresta - Raula, Rebekka (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli tarkastella millainen mielikuva nepsynuoresta syntyy ammattilaisten puheessa. Inklusiivisten tavoitteiden mukaisesti nepsynuorille pyritään tarjoamaan sama yhteiskunnallinen osallisuus, kuin kaikilla muillakin on. Tämän saavuttamiseksi moniammatillinen yhteistyö palveluntarjonnassa ja sen myötä kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten vuorovaikutus ovat lisääntyneet. Nepsynuoret toimivat nimellisesti asiakkaina, oppilaina ja potilaina, mutta näihin rooleihin voi liittyä monenlaisia mielikuvia. Tutkimus on laadullinen ja toteutettiin fenomenografisena. Tutkimuksen aineisto on osa NEPSOS- hankkeen toteuttamaan tutkimusprojektia. Aineisto koostuu fokusryhmähaastatteluista, joissa eri alojen ammattilaiset ovat keskustelleet yhdessä neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten palvelujärjestelmästä ja sen kehittämisestä. Analyysi eteni käsitteellisen kategorisoinnin avulla, jossa muodostettiin kuvauskategoriat ja merkitysyksiköt. Kuvauskategoriat edustivat tulos vaiheessa puheessa muodostuneita mielikuvia. Tulokseksi saatiin, että ammattilaisten puheesta muodostui kahdeksan mielikuvaa nepsynuoresta: avun tarvitsija, palvelupolkuihin eksynyt, yhteiskunnan uhri, oirehtija, perheenjäsen, diagnosoitu, tavoitteiden kantaja sekä yksilö ja yleistetty. Mielikuvat tuovat ilmi nepsynuoren monet piirteet. Tuloksissa esitellään asioita, joista ammattilaiset puhuivat ja havainnoidaan analyysissa muodostuneita mielikuvia. Tutkimus osoittaa, että nepsynuoresta muodostuu ammattilaisten puheen perusteella mielikuvia, jotka kietoutuvat yhteen yhteiskunnallisten ja yksilöllisten tekijöiden kanssa. Näin ollen mielikuvat ovat yhteydessä tiedon kasvuun ja neuropsykiatrisen oireilun lisääntymiseen. Nepsynuori ei herätä vain yhtä tiettyä, vaan useampia moniulotteisia mielikuvia.
Keywords: neuropsykiatria; nepsynuori; moniammatillinen yhteistyö; käsitteellinen kategorisointi; fenomenografia