Yrityksen taloudellinen suorituskyky First North -listautumisen jälkeen - Kivikoski, Juuso (My University, 2019)
Listautumistutkimus on perinteisesti keskittynyt listautumisantien hinnoitteluun ja listautumisen jälkeiseen osakkeen hintakehitykseen. Yrityksen listautumisen jälkeistä taloudellista suorituskykyä on tutkittu huomattavasti vähemmän sekä etenkin vaihtoehtoismarkkinoiden osalta tutkimus on ollut niukkaa. Tämän tutkielman tavoitteena on analysoida First North -listautumisen jälkeistä yrityksen taloudellista suorituskykyä. Aikaisemmissa tutkimuksissa taloudellisen suorituskyvyn on todettu usein heikentyvän listautumisen jälkeisinä ensimmäisinä vuosina. Kirjallisuus perustelee listautumistapahtuman jälkeistä suorituskyvyn heikentymistä muun muassa tuloksenhallinnan, markkina-ajoituksen ja agenttikustannusten avulla. Lisäksi vanhempien ja suurempien yritysten on todettu menestyvän listautumisen jälkeen keskimääräistä paremmin. Listautumistapahtuma luo usein kannustimen tuloksenhallinnalle, johdon tarkoituksellisesti pyrkiessä luomaan mahdollisimman positiivisen kuvan yrityksen taloudellisesta tilasta. Tuloksenhallintaa toteutetaan käytännössä kirjanpidon jaksotusten avulla. Jaksotukset purkautuvat listautumisen jälkeen, mikä näkyy heikompana suorituskykynä. Vastaavasti listautuminen pyritään usein ajoittamaan hetkeen, jona yrityksen suorituskyky on korkealla tasolla. Listautuminen johtaa usein myös korkeampiin agenttikustannuksiin omistuspohjan laajentuessa, mikä voi osaltaan vaikuttaa listautumisen jälkeiseen suorituskykyyn. Tutkimuksen empiirisessä osiossa tarkasteltiin First North -listautumisen jälkeistä taloudellista suorituskykyä. Suorituskykyä mitattiin pääoman tuottoprosentin (ROA), käyttökateprosentin (ROS) sekä liiketoiminnan kassavirran ja taseen kokonaisvarojen suhteen (NCF/TA) avulla. Ensimmäiseksi tutkimuksessa laskettiin taloudellisen suorituskyvyn muutokset listautumista edeltävältä vuodelta listautumisen jälkeiselle ensimmäiselle ja toiselle vuodelle. Muutosten tilastollista merkitsevyyttä testattiin Wilcoxonin merkittyjen sijalukujen testillä. Lisäksi empiirisessä osiossa tutkittiin suorituskyvyn muutokseen vaikuttaneita tekijöitä regressioanalyysin avulla. Tutkimuksen tulosten perusteella First North -listautumisen jälkeinen suorituskyky heikkeni tilastollisesti merkitsevästi ROS:illa mitattuna. ROA:n ja NCF/TA:n muutokset eivät kuitenkaan poikenneet tilastollisesti merkitsevästi nollasta. ROS:in muutosta selitti tilastollisesti merkitsevästi listautumista edeltävä suorituskyvyn taso, joka vaikutti listautumisen jälkeiseen suorituskykyyn negatiivisesti. Negatiivinen vaikutus on todennäköisesti seurausta tuloksenhallinnasta ja markkina-ajoituksesta. Listautumista edeltävän suorituskyvyn tason negatiivinen vaikutus listautumisen jälkeiseen suorituskykyyn on linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa. Aikaisemmissa tutkimuksissa suorituskyvyn heikentyminen on ollut kuitenkin pääsääntöisesti vahvempaa.
Keywords: First North, listautuminen, taloudellinen suorituskyky, vaihtoehtoismarkkinat