Tokenin haltijan vahingonkorvausvastuu hajautetun yhteisön aiheuttamasta sopimuksenulkoisesta vahingosta - Lipsanen, Kalle (My University, 2021)
Lohkoketjuteknologian on julistettu korvaavan kansallisvaltioiden oikeuden ja järjestyksen. Lohkoketju on hajautettu tapahtumarekisteri, jossa yksittäinen palvelin ei yksin hallitse tiedonkulkua tai kontrolloi järjestelmään tallennettavaa tietoa. Tiedon kulku ja kontrolli ovat jakautuneet kaikille lohkoketjuun liittyneille henkilöille. Lohkoketjuun voidaan sijoittaa älykkäitä sopimuksia, joiden avulla ihmiset voivat määrittää keskinäisiä oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan automatisoidusti. Älykkäät sopimukset mahdollistavat yhtiöitä muistuttavien organisaatioiden kuten hajautettujen yhteisöjen perustamisen. Näiden yhteisöjen omistajia ovat tokenin haltijat. Hajautetuilla yhteisöillä voidaan harjoittaa pseudonyymiä, demokraattista ja automatisoitua liiketoimintaa. Yhteisöillä ei ole keskitettyä johtoa – kuten hallitusta, vaan päätäntä tapahtuu äänestämällä. Selvitän tutkimuksessani lainopillisen tutkimusmetodin avulla tokenin haltijoiden vahingonkorvausvastuuta hajautetun yhteisön toiminnasta. Arvioin, voivatko tokenin haltijat olla tosiasiallisesti vahingonkorvausvelvollisia hajautetun yhteisön aiheuttamasta vahingosta. Tämä tarkoittaa sekä tokenin haltijoiden että soveltuvien vastuuperusteiden tunnistamista. Selvitän lisäksi, kanavoituuko vastuu hajautetun yhteisön aiheuttamasta vahingosta myös niille tokenin haltijoille, jotka eivät ole välittömästi aiheuttaneet vahingon syntymistä. Systematisoin tässä yhteydessä tokenin haltijat omiin ryhmiinsä. Koska hajautetuista yhteisöistä ei ole erityistä sääntelyä, tokenin haltijoiden solidaarinen vastuu edellyttänee, että hajautettu yhteisö on oikeudellisesti yhtiö. Yhtiömiehen vastuuta arvioidaan kunkin yhtiömuodon yhtiömiehen vastuuta koskevien normien nojalla. Tutkimukseni osoittaa, että tokenin haltijat eivät toimi oikeudellisessa tyhjiössä. Heidät voitaneen tunnistaa ainakin virtuaalivaluutan tarjoajista annetun lain tunnista asiakkaasi -säännösten avulla. Hajautetut yhteisöt voivat myös aiheuttaa korvauskelpoista vahinkoa. Soveltuvia vastuuperusteita ovat esimerkiksi vahingonkorvauslain 5:1 §, arvopaperimarkkinalain 16:1 § sekä tekijänoikeuslain 57 §. Vastuu hajautetun yhteisön aiheuttamasta vahingosta voi lisäksi kanavoitua niille tokenin haltijoille, jotka eivät ole äänestäneet vahinkoa aiheuttaneen toiminnan puolesta. Osoitan, että hajautetut yhteisöt ovat lähtökohtaisesti velvoiteoikeudellisia yhtiöitä – joko siviiliyhtiöitä tai hiljaisia yhtiöitä. Näiden yhtiöiden yhtiömiehet ovat vastuussa yhteiseen nimeen ryhdytystä oikeustoimesta, jos he ovat suostuneet siihen joko etu- tai jälkikäteisesti. Havainnollistan erilaisia tilanteita, jolloin sekä vähemmistöön jääneiden että passiivisten tokenin haltijoiden voitaneen omaksua olevan vastuussa vahinkoa aiheuttaneesta toiminnasta.
Keywords: lohkoketju, älykäs sopimus, hajautettu yhteisö, token, tokenin haltija, vahingonkorvausvelvollisuus, sopimuksenulkoinen vahinko