Osakkeen arvonmääritys epävarmoissa markkinaolosuhteissa - Paattilammi, Sofia (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan osakkeen arvonmääritystä epävarmoissa markkinaolosuhteissa ja eri epävarmuustekijöitä. Osakkeiden arvonmäärityksen luotettavuus ja tarkkuus vaihtelevat epävarman markkinatilanteen vuoksi. Epävarmuus voi johtua taloudellisesta epävarmuudesta, geopoliittisesta epävarmuudesta ja yrityskohtaisesta epävarmuudesta. Nämä aiheuttavat osakkeiden hintojen voima-kasta vaihtelua eli volatiliteettia, makrotalouden tekijöiden muutoksia, sekä sijoittajien arvaamatonta käyttäytymistä. Rahoitusmarkkinoiden jatkuva epävarmuus haastaa perinteisiä arvonmääritysmenetelmiä siitä, miten epävarmuus voidaan sisällyttää malleihin. Osakkeen arvonmääritykseen on kehitetty erilaisia lähestymistapoja epävarmuuden huomioimiseksi. Epävarmuustekijöiden seuraaminen eri indikaattorien avulla, todennäköisyysjakaumat sekä skenaario- ja herkkyysanalyysit antavat hyvän pohjan osakkeen arvonmäärityksessä tehtävään tulevien arvojen ennustamiseen. Arvonmääritysmenetelmissä myös diskonttokoron nostaminen ja riskilisän huomioiminen antaa osakkeelle luotettavamman estimaatin. Näillä keinolla pyritään tarjoamaan van-kempi ja sovellettavampi arvonmääritystekniikka, joka voi toimia paremmin epävarmuudessa. Osakkeiden arvonmääritys epävarmoissa markkinaolosuhteissa on monimutkaista ja vaatii malleja, jotka voivat mukautua nopeisiin muutoksiin ja sisällyttää epävarmuuden tehokkaasti luotettavien arvojen aikaansaamiseksi. Tutkielma toteutettiin käsiteanalyyttisena tutkimuksena, joka perustuu aikaisempiin käsiteanalyyttisiin ja empiirisiin tutkimuksiin. Aineisto koostuu tieteellisistä kansainvälisistä artikkeleista ja kirjallisuudesta. Tutkimustuloksien avulla voidaan todeta erilaisten epävarmuustekijöiden korostunut vaikutus osakkeen arvonmääritykseen. Näiden tekijöiden tunnistus voi parantaa arvonmäärityksen tarkkuutta ja ohjata päätöksentekoa.
Keywords: Markkinoiden epävarmuus, osakkeen arvonmääritys