Vihreät joukkovelkakirjat kestävämmän rahoituksen ja tulevaisuuden edistäjänä : Mahdollisuudet, haasteet ja näkymät - Sarikkola, Tomas (My University, 2024)
Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia haasteita, ja Pariisin ilmastosopimuksen myötä maailman maat, mukaan lukien Euroopan unioni, ovat sitoutuneet rajoittamaan maapallon lämpenemisen alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. EU on asettanut kunnianhimoisia kestävän kehityksen tavoitteita, pyrkien saavuttamaan ilmastoneutraaliuden vuoteen 2050 mennessä tukemalla vihreää siirtymää ja kestäviä teknologioita. Tutkielmassa tarkastellaan vihreiden joukkovelkakirjojen roolia Euroopan unionin energiasiirtymässä ja sitä, miten ne voivat tukea EU:n pyrkimyksiä saavuttaa ilmastotavoitteet. Keskeisenä tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää kestävää kehitystä, mihin vihreät joukkovelkakirjat tarjoavat olennaisen rahoitusvälineen. Vihreät joukkovelkakirjat ovat vieraan pääoman rahoitusinstrumentteja, jotka kohdistuvat erityisesti ympäristöystävällisiin hankkeisiin, kuten uusiutuvan energian projekteihin. Ne tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden rahoittaa kestävää kehitystä ja samalla saavuttaa tuottoa investoinneilleen. Tutkielma korostaa vihreiden joukkovelkakirjojen kasvavaa markkinaosuutta ja niiden keskeistä roolia EU:n energiasiirtymässä. Tutkielma on toteutettu laaja-alaisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkielma perustuu alan kirjoihin ja tieteellisiin artikkeleihin, jotka käsittelevät joukkovelkakirjoja, vihreitä joukkovelkakirjoja sekä niihin liittyviä sertifikointia ja sääntelyä, yritystoiminnan rahoittamisen muotoja ja kestävää rahoitusta. Tutkielmassa käsitellään vihreiden joukkovelkakirjojen mahdollisuuksia, kuten niiden kykyä katalysoida siirtymistä vähähiilisiin ja kestäviin energiaratkaisuihin. Lisäksi tarkastellaan vihreiden joukkovelkakirjojen haasteita, kuten sääntelyn puutteita ja viherpesun riskiä. Erityisesti huomio kiinnitetään siihen, kuinka tärkeää on kehittää johdonmukainen sääntelykehys, varmistaa läpinäkyvä raportointi ja varojen oikea käyttö. Tutkielmassa todetaan, että vaikka vihreät joukkovelkakirjat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia, niin haasteet kuten viherpesu ja sääntelyn epäjohdonmukaisuus voivat vaarantaa niiden tehokkuuden ja luotettavuuden. Sijoittajien näkökulmasta vihreät joukkovelkakirjat tarjoavat houkuttelevan vaihtoehdon, mutta tarve tiukemmalle sääntelylle ja standardisoinnille on ilmeinen, jotta voidaan vähentää väärinkäytöksiä ja lisätä instrumentin uskottavuutta. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että vihreät joukkovelkakirjat ovat olennainen osa Euroopan unionin tavoitetta saavuttaa ilmastoneutraalius ja tukea kestävää kasvua. Ne tarjoavat sekä taloudellisia että ympäristöllisiä etuja, mutta niiden tehokas hyödyntäminen edellyttää kohdennettuja toimia sääntelyn kehittämiseksi ja markkinoiden valvonnan tehostamiseksi.
Keywords: joukkovelkakirjat, vihreät joukkovelkakirjat, energiasiirtymä, uusiutuva energia, Euroopan unioni, kestävä rahoitus, sääntely ja sertifikointi, greenium