Salaliittoteoriauskomustaipumuksen yhteys elämäntyytyväisyyteen väestökyselyllä mitattuna - Harju, Kesia (My University, 2023)
Tutkin tässä pro gradu -tutkielmassa salaliittoteoriauskomustaipumuksen yhteyttä koettuun elämäntyytyväisyyteen. Salaliittoteoriauskomustaipumuksella tarkoitetaan tässä tutkielmassa alttiutta salaliittoteoreettisen ajatustavan omaksumiseen. Salaliittoteoreettisen ajatustavan omaksumista pidetään piirretyyppisenä ominaisuutena. Salaliittoteoriauskomustaipumuksen yhteyttä yksilöön tarkastellaan elämäntyytyväisyyden kautta, sillä elämäntyytyväisyyden tiedetään yleisen tutkimustiedon valossa kuvaavan laajasti yksilön subjektiivista kokemusta omasta elämästä. Yhteyttä tarkasteltiin ottaen huomioon myös yksilön koulutustausta, tulotaso sekä koettu toimeentulo. Tutkielmani perustuu Suomessa tehtyyn väestökyselyyn, joka on ensimmäinen Suomessa toteutettu salaliittoteoriauskomuksia mittaava väestökysely. FINSCI-tutkimushankkeen väestökysely lähetettiin 5000:lle Suomessa asuvalle väestörekisteristä satunnaisotannalla poimitulle henkilölle postissa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1132 henkilöä ja lopullisiin analyyseihin otettiin mukaan vaihtelevasti 977–1069 tutkittavaa. Osallistujat kuvastavat populaatiota hyvin. Salaliittoteoriauskomustaipumusta mitattiin 17 väittämällä, jotka asiantuntija valitsi Rose Chelsean väitöskirjasta (2017). Elämäntyytyväisyyttä mitattiin EUROHIS-QOL (Schmidt ym., 2006) mittarista tehdyllä versiolla, jossa oli yhteensä kuusi väittämää. Tämän pro gradu -tutkielman perusteella alttius uskoa salaliittoteorioita on yhteydessä heikompaan elämäntyytyväisyyteen. Tulos sopii aiempaan tutkimukseen. Yhteys näyttäytyi myös, kun tulotaso, koettu toimeentulo ja koulutustausta otettiin huomioon. Muuttujien laadun vuoksi voidaan ajatella, että salaliittoteoriauskomustaipumus vaikuttaa elämäntyytyväisyyteen, sillä elämäntyytyväisyys on salaliittoteoriauskomustaipumukseen verrattuna enemmän ajassa muuttuvaa. Lisäksi tämän tutkielman perusteella voidaan sanoa, että koulutustaustalla on yhteys sekä alttiuteen uskoa salaliittoteorioita että elämäntyytyväisyyteen. Korkea koulutustausta on yhteydessä vähäisempään salaliittoteoriauskomustaipumukseen ja suurempaan elämäntyytyväisyyteen. Lisäksi korkealla tulotasolla ja korkeaksi koetulla toimeentulolla on yhteys suurempaan elämäntyytyväisyyteen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että salaliittoteorioiden omaksumiseen ja levittämiseen on tärkeää puuttua, sillä suuri salaliittoteoriauskomustaipumus ennustaa vähäisempää elämäntyytyväisyyttä.
Keywords: salaliittoteoriat, salaliittoteoreettinen ajatustapa, salaliittoteoriauskomustaipumus, elämäntyytyväisyys, hyvinvointi