VARSINAIS-SUOMALAISET KULTTUURIN KULUTTAJINA 2010-LUVULLA - Kaulin, Päivi (My University, 2020)
Mitkä tekijät vaikuttavat ihmisten kulttuuripalvelujen käyttöön? Kulttuurirahasto teetti syys–lokakuussa vuonna 2013 TSN Gallup Oy:llä valtakunnallisen kyselytutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta kulttuuriin. Minun pro gradu -tutkielmani tarkastelee tätä aihetta maakunnallisen aineiston pohjalta. Tutkimukseni on kysely ja vertaileva lisätutkimus aiheesta. Tutkimusmenetelmäni on kvantitatiivinen sisältäen useita muuttujia: ikä, sukupuoli, paikkakunta, koulutus ja ammatti. Käsittelen taiteen yksityistä ja julkista rahoitusta, alueellisia eroja sekä taiteen terveys- ja muita vaikutuksia. Rajaan kulttuurin käsittämään vain taiteita. Tutkimuksessani ilmi tulleista tuloksista tärkeimpinä mainitsen seuraavat asiat. Osallistumisen esteistä matkojen pituus oli yksi merkittävimmistä. Aktiivisiin suurkuluttajiin ja valikoiviin kuluttajiin kuuluu naisista 74 %, aiemmin 45 %. Vastaavat luvut miehillä 70 % ja 29 %. Viihteen ja korkeakulttuurin raja näyttää selkiintyneen. Taiteen tukemiseen verovaroin suhtaudutaan samoin kuin aiemmassa tutkimuksessa. Yksi keskeisimmistä näkemyksistä oli, että suomalaisilla pitää olla asuinpaikasta riippumatta tasa-arvoinen mahdollisuus harrastaa taidetta. Lisätutkimuksen kysymykset uusista kulttuurin lajeista eivät tuoneet yllätyksiä. Esteettisten kokemusten arvostus on laskenut. Yhteiskunnallisten tai esteettisten ihanteiden arvostus on kasvanut.
Keywords: Varsinais-Suomi, kulttuuri, taide, kulutus, terveysvaikutukset, rahoitus