Infodemiasta hallittuun kriisiviestintään? - Värttö, Mikko; Torssonen, Sami; Immonen, Waltteri (Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi, 2025)
Katsauksessa tarkastellaan Suomen hallituksen viestintätoimia covid-19 pandemian aikana. Erityisesti huomio kiinnittyy hallituksen käyttöönottamaan pandemiastrategiaan, jossa korostuivat kohdennetut rajoitukset ja suositukset sekä niitä tukeva kansalaisviestintä. Viestinnän tehostamiseksi ja yhdenmukaistamiseksi hallitus muun muassa otti käyttöön valmiuslain mahdollistamia toimivaltuuksia viestinnän keskittämiseksi sekä käynnisti erilaisia viestintähankkeita ja kampanjoita viranomaisviestinnän tueksi. Viranomaisviestinnän yhdenmukaistaminen ja pandemiastrategian käyttöönottaminen voidaan nähdä poliittisen ohjauksen vahvistamisena, joka kiihdytti julkishallinnossa viime vuosina käynnissä olleita viestinnän keskittymisen ja politiikan teknoratisoitumisen tendenssejä. Toisaalta muutos ei ole ollut näin yksioikoinen, vaan hallituksen toimet johtivat myös virallisen linjan rakoilemiseen ja kärjistivät hallinnon sisäisiä konflikteja.