Oppimissovellusten pedagoginen käyttö esiopetuksessa : kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Wihanto, Charlotta; Herttuainen, Oona (My University, 2025)
Digitaalisten oppimissovellusten käyttö esiopetuksessa on yleistynyt. Aihe on ajankohtainen, sillä oppimissovelluksilla voi olla merkittäviä myönteisiä vaikutuksia lasten oppimiseen, mutta niiden tarkoituksenmukainen pedagoginen käyttö on edelleen vaihtelevaa. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on tarkastella, miten oppimissovellukset kytkeytyvät esiopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen osa-alueisiin ja millä tavoin ne voivat tukea tai heikentää näiden tavoitteiden toteutumista. Kirjallisuuskatsaus kokoaa tutkimustietoa siitä millaisia pedagogisia mahdollisuuksia ja haasteita oppimissovellukset tuovat esiopetukseen. Katsauksessa tarkastellut tutkimukset osoittavat, että oppimissovellukset voivat tukea lasten kognitiivisia, sosioemotionaalisia ja kielellisiä taitoja. Oppimissovellukset voivat edistää ajattelun ja oppimisen taitoja, vahvistaa vuorovaikutustaitoja ja kulttuurista osaamista. Lisäksi sovellukset voivat tukea terveyskasvatusta, kehittää monilukutaitoa ja tieto- sekä viestintäteknologisia taitoja sekä lisätä lasten mahdollisuuksia toimia aktiivisina osallisina eri oppimisympäristöissä. Toisaalta oppimissovellusten käyttöön liittyy myös haasteita. Haasteita voivat olla opettajien digipedagogisen osaamisen erot, laiteresurssien epätasaisuus, ruutuajan vaikutukset hyvinvointiin sekä tasapainon löytyminen digitaalisen ja perinteisen leikin välillä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että oppimissovellusten pedagoginen käyttö tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia esiopetuksessa, mikäli teknologiaa hyödynnetään pedagogisesti suunnitellulla, lasten kehitystasoon sopivalla ja vastuullisesti ohjatulla tavalla. Kirjallisuuskatsaus korostaa tarvetta vahvistaa opettajien digipedagogista osaamista sekä oppimissovellusten pedagogisesti perusteltua käyttöä tasapainossa muun toiminnan kanssa.
Keywords: oppimissovellus, digipedagogiikka, laaja-alainen osaaminen