Luokanopettajaopiskelijoiden esiintymisjännitys liittyen vieraan kielen opetukseen - Laine, Kaisu; Virjonen, Amalia (My University, 2026)
Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, miten luokanopettajaopiskelijat kokevat esiintymisjännitystä liittyen vieraan kielen opettamiseen. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, miten aiemmat kokemukset vaikuttavat jännitykseen ja miten luokanopettajaopiskelijat kokevat luokanopettajakoulutuksen valmistavan vieraan kielen opettamiseen. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin esiintymisjännityksen yhteyttä opetusmetodien monipuolisuuteen. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, ja tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla neljää luokanopettajaopiskelijaa puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina lähitoteutuksina. Haastattelut äänitettiin ja litteroitiin. Aineisto analysoitiin jakamalla litteroidut haastatteluaineistot osiin ja niistä muodostettiin taulukko tulkinnan tueksi. Tutkimustulokset osoittivat sen, että luokanopettajaopiskelijat kokevat jännitystä liittyen vieraan kielen opettamiseen, mutta jännitys ei ollut ylitsepääsemätöntä. Aiemmat kokemukset kielen oppimisesta ja käytöstä olivat yhteydessä kielen opettamisen jännittämiseen. Myönteiset kokemukset vähensivät jännitystä, kun taas kielteiset kokemukset lisäsivät puolestaan jännityksen kokemusta. Opetusmetodit olivat vieraiden kielten kohdalla monipuolisempia kuin muissa oppiaineissa. Opetuksessa käytettiin enemmän kirjaa ja havainnollistavia materiaaleja tukena. Tuloksista voi huomata myös sen, että luokanopettajaopiskelijat kokevat luokanopettajakoulutuksen puutteelliseksi vieraiden kielten opettamiseen oppimisen osalta. Tutkimus oli tärkeä toteuttaa, sillä samankaltaista tutkimusta on toteutettu varsin vähän. Tutkimuksella lisätään tietoa luokanopettajaopiskelijoiden kokemasta esiintymisjännityksestä liittyen vieraan kielen opettamiseen. Tämän tiedon avulla voidaan muun muassa kehittää luokanopettajakoulutusta vieraan kielen opettamisen ja esiintymisjännityksen osalta.
Keywords: vieras kieli; esiintymisjännitys; opetusmetodit; luokanopettajakoulutus