Markkinoiden manipulointi arvopaperimarkkinoiden sääntelyssä - Luoti, Hannu (My University, 2019)
Toimivat rahoitusmarkkinat ovat tärkeä elementti yhteiskunnan taloudellisessa kasvussa ja kehityksessä. Arvopaperimarkkinat antavat mahdollisuuden varallisuuden sijoittamiseen osakkeisiin ja muihin arvopapereihin tehokkaalla tavalla. Markkinoiden tehokkuus edellyttää kuitenkin sijoittajien luottamusta markkinoiden tasapuolisuuteen ja puolueettomuuteen. Markkinoiden väärinkäytökset, kuten markkinoiden manipulointi, voivat heikentää sijoittajien luottamusta merkittävällä tavalla. Luottamuksen säilymistä pyritään suojaamaan arvopaperimarkkinoihin liittyvällä lainsäädännöllä. Tässä tutkielmassa tulkitaan ja jäsennetään niitä oikeussääntöjä, joilla markkinoiden manipulointia säännellään Suomen rikoslaissa sekä suomalaisessa ja Euroopan unionin arvopaperimarkkinalainsäädännössä, ja tutkitaan miten markkinoiden manipulointi voi käytännössä näyttäytyä markkinoiden toiminnassa. Tutkimuksen aihetta tarkastellaan lainopillisesta näkökulmasta, mutta tutkimuksen aiheeseen liittyvän taloudellisen toimintaympäristön vuoksi perinteinen lainopillinen tulkinta ei riitä. Tutkimukseen liittyy siten myös oleellisella tavalla eräänlainen markkinalähtöinen tulkintakanta. Tutkimuksen keskeisenä lähdeaineistona käytetään markkinoiden manipulointia ja väärinkäyttöä koskevaa lainsäädäntöä, lain esitöitä, oikeuskirjallisuutta sekä muita artikkeleita. Tutkimuksessa havaittiin, että markkinoiden manipulointiin liittyvä sääntely perustuu nykyisin merkittävällä tavalla Euroopan unionin markkinoiden väärinkäyttödirektiiviin ja väärinkäyttöasetukseen sekä delegoituihin asetuksiin. Asetusten yksityiskohtaisuudesta huolimatta markkinoiden manipulointiin liittyvä sääntely on varsin avointa ja tulkinnanvaraista. Sääntelyn avoimuus ja joustavuus on markkinoiden tekninen kehitys ja nopeus huomioiden sinänsä hyväksyttävää, mutta se voi myös luoda ongelmallisia jännitteitä yhdessä rikoslain laillisuusperiaatteen kanssa. Arvopaperimarkkinoiden tekninen kehitys ja manipuloinnin tunnusmerkistöjen avoimuus tekevät manipulaation tunnistamisesta hyvin haastavaa.
Keywords: markkinoiden manipulointi, kurssin vääristäminen, väärinkäyttöasetus