Lohkoketjut ja toimitusketjun läpinäkyvyys kuluttajille - Rauhala, Eetu (My University, 2023)
Tässä kanditutkielmassa perehdytään lohkoketjuteknologian yleisiin ominaisuuksiin, toimitusketjun perusteisiin ja rakenteeseen, toimitusketjun haasteisiin läpinäkyvyyden suhteen ja lohkoketjuteknologian rooliin esitettyjen haasteiden ratkaisukeinona. Siinä selvitetään, mitkä ovat avaintekijöitä kannustamaan lohkoketjuteknologian implementaatioon toimitusketjuissa ja miten lohkoketjuteknologiaa voidaan soveltaa toimitusketjujen läpinäkyvyyden tehostamiseen. Lisäksi tarkastellaan, miten lohkoketjuteknologiaa voidaan hyödyntää eri alojen toimitusketjuissa. Tutkielma on tehty tieteellisenä kirjallisuuskatsauksena, jossa on tarkasteltu tieteellisiä artikkeleita, kirjoja ja raportteja. Lohkoketjuteknologia on esiintynyt tieteellisessä kirjallisuudessa ja median uutisotsikoissa useita vuosia. Lohkoketjut yhdistetään usein kryptovaluuttoihin, vaikka niitä voidaan soveltaa jo laajalti eri käyttötarkoituksiin. Liiketoiminnan kansainvälistyessä toimitusketjut laajenevat monimutkaisiksi verkostoiksi, joiden toimintaa on hankalaa seurata ja hallita. Läpinäkyvyys yrityksen toimitusketjussa on tärkeää niin kuluttajien kuin myös toimitusketjun sisäisten toimijoiden luottamuksen kannalta. Jos yritys tahtoo antaa itsestään luotettavan ja vastuullisen kuvan ulkoisille sidosryhmilleen, täytyy yrityksen toimintatavat ja liikekumppanuudet olla avoimesti tarkasteltavissa ja arvioitavissa. Toimitusketjun läpinäkyvyys on erityisen tärkeää, kun kyseessä on toimiala, jonka tuotteilla voi olla väärin valmistettuina tai varastoituina negatiivisia vaikutuksia kuluttajan talouteen, terveyteen tai luottamukseen. Lohkoketjuteknologia todettiin soveltuvan toimitusketjujen läpinäkyvyyden tehostamiseen. Lohkoketjuteknologia tehostaa toimitusketjussa kerätyn ja jaetun datan luotettavuutta, sekä mahdollistaa kattavan tuotteen seurannan toimitusketjun ylä- ja alavirrassa sekä valmistusprosessissa. Kuluttaja kykenee lohkoketjuteknologian avulla näkemään muun muassa tuotteen alkuperän, käytetyt raaka-aineet, tuotteelle tehdyt toimenpiteet ja mitkä toimijat ovat olleet tuotteen toimitusketjussa mukana. Kuluttaja pystyy myös tarkastelemaan paikka- ja aikadataa tuotteen eri valmistusvaiheista. Näin kuluttaja voi luottaa tuotteen olevan autenttinen, ja tuotteen toimitusketju raaka-aineista kaupan hyllylle on kuluttajan ja yhteiskunnan arvojen ja niitä peilaavien asenteiden mukainen. Lohkoketjuteknologian implementaation avaintekijöiksi tunnistettiin sen lukuisat hyödyt toimitusketjuille ja sen yrityksille. Suoria hyötyjä lohkoketjuteknologiasta ovat tehostunut seurattavuus ja läpinäkyvyys, liiketoiminnan tehokkuuden parantuminen, luottamuksen kasvattaminen toimitusketjun sisäisiin ja ulkoisiin sidosryhmiin, reaaliaikainen ja yhtenäinen datavarasto toimitusketjun sisällä sekä tietoturvallisuuden parantuminen. Suorista hyödyistä voidaan johtaa useita epäsuoria hyötyjä toimitusketjulle ja sen yrityksille: kustannussäästöt, tehostunut datanhallinta, parantunut tilannenäkymä toimitusketjun tapahtumista, tehostunut palautumiskyky ongelmatilanteista, kyky jakaa luotettavaa informaatiota tietoturvallisesti ja osoittaa olevansa esimerkiksi kestävää kehitystä edistävä yritys sekä mahdollisten petostapausten, kuten väärennösten, vähentäminen markkinoilla. Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen eri toimialoilla todettiin teoriassa kannattavaksi, ja aiemmin mainituista hyödyistä voidaan heijastaa myös kyseisiä hyödyntämiskeinoja. Lohkoketjuteknologialla on useita palveluntarjoajia, jotka kykenevät tarjoamaan alustan eri toimialojen toimitusketjuille ja lohkoketjuja hyödyntäviä toimijoita on olemassa. Lohkoketjuteknologia vaatii vielä lisää tutkimusta ja kehitystyötä ollakseen jokaisen yrityksen saatavilla ja hyödynnettävissä.
Keywords: lohkoketju, implementaatio, toimitusketju, läpinäkyvyys