"Still, I love both countries now!" : Suomalaisnaisen sopeutuminen Uuteen-Seelantiin hänen vuosina 1959–1998 kirjoittamiensa kirjeiden perusteella - Heinisuo, Pauliina (My University, 2018)
Tutkimus käsittelee vuonna 1960 Suomesta Uuteen-Seelantiin pysyvästi muuttaneen Lea Wiltshiren (1929–2005) sopeutumista Uuteen-Seelantiin hänen suomalaiselle ystävälleen lähettämiensä kirjeiden perusteella. Tutkin Wiltshiren sopeutumista perheen, ystävyys- ja tuttavuussuhteiden, työn ja harrastusten, uskonnon, tapojen ja asenteiden ja kielen näkökulmista. Tutkimuksen alkuperäisaineisto koostuu Wiltshiren vuosina 1959–1998 lähettämästä 71 kirjeestä. Edellytykset Lea Wiltshiren sopeutumiselle Uuteen-Seelantiin olivat hyvät, sillä hän oli korkeasti koulutettu ja kielitaitoinen, avioliitto paikallisen kanssa edesauttoi sosiaalisten kontaktien luomista uusiseelantilaisten kanssa ja kulttuuriset erot Suomen ja Uuden-Seelannin välillä eivät olleet valtavia. Wiltshiren sopeutuminen Uuteen-Seelantiin ei kuitenkaan edennyt lineaarisesti. Tarkasteltaessa Wiltshiren sopeutumista niin perhe- ja työelämän kuin uskonnonkin näkökulmasta Wiltshiren sopeutumisprosessi oli vaihteleva. Välillä Wiltshiren sopeutuminen Uuteen-Seelantiin eteni hyvin, kun taas välillä se hidastui tai jopa taantui. Wiltshiren sopeutumisprosessi ei myöskään edennyt kaikilla elämän osa-alueilla yhtäläisesti. Wiltshire saattoi olla samaan aikaan yhden tarkasteltavan teeman suhteen hyvin sopeutunut ja taas toisen teeman suhteen huonosti sopeutunut. Tutkittavista näkökulmista perheellä oli erityisen suuri vaikutus Wiltshiren sopeutumiseen ja päätökseen elää pysyvästi Uudessa-Seelannissa. Lea Wiltshiren sopeutumisprosessista ilmenee, että yksilön sopeutumiseen vaikuttavat niin yksilö, yhteisö, yhteiskunta kuin jopa maailman poliittiset muutoksetkin. Wiltshiren sopeutuminen Uuteen-Seelantiin myös osoittaa, että henkilö voi olla hyvin sopeutunut maahan, vaikka hän ei olisikaan kaikilta osin sopeutunut valtakulttuuriin. Wiltshire oli kirjeenvaihdon perusteella uskonnon osalta erinomaisesti sopeutunut Uuteen-Seelantiin siitä huolimatta, että uskonsuuntaus, johon hän kuului, oli Uudessa-Seelannissa marginaalinen.
Keywords: siirtolaisuus, sopeutuminen, identiteetti, kulttuuri, Uusi-Seelanti, kirjeet