Digijoogaa luontopolulla : Digitaalista hyvinvointia tukevien palveluiden kehittäminen luontoympäristöihin - Leppäniemi, Heli (My University, 2022)
Pro gradu -tutkielmani aiheena on digitaalinen hyvinvointi luontojoogapolulla ja digitaalista hyvinvointia tukevien digitaalisten palveluiden suunnittelu luontoympäristöihin. Digitaalisella hyvinvoinnilla tarkoitan digitalisaation muuttaman arjen hyvinvointia. Digitaalisuus on kotoutumassa myös luontoliikuntaan ja hyvinvointikentälle, mutta sen vaikutukset niin käyttäjiensä kokemuksiin, hyvinvointiin kuin kyseiseen kulttuuriinkin ovat moninaiset. Hyvinvointiin liittyviä digipalveluita tuotettaessa on mahdollista päätyä tilanteeseen, jossa aiheutetaankin käyttäjälle digitaalista stressiä. Tämä herättää tarpeen tutkia arkista teknologian käyttöä luontoympäristössä ja hyvinvointikontekstissa. Tutkielmassa selvitetään, miten digitaalinen hyvinvointi toteutuu digitaalisesti ohjatulla luontojoogapolulla Porin Reposaaressa. Polku käsittää kolme paikkaan sidottua joogarastia, jotka olen toteuttanut yhdessä joogaohjaaja Mirja Lambergin kanssa Digiluonto-alustalle. Sovelluksen tarjosi Satakunta Digiluonto -hanke ja kimmokkeen joogapolulle Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmän idea hyvinvointipolusta. Reitillä navigoidaan erityyppisiin ympäristöihin sijoitettujen rastien välillä ja tehdään niillä noin kuuden minuutin pituiset luontojoogahetket video-ohjausta seuraten. Tutkimuksen aineisto koostuu polun testauksista ja niiden aikana tehdyistä kuuden ihmisen kävelyhaastatteluista ja niihin liittyvistä kenttäpäiväkirjoista. Aineisto sisältää myös muistia tukevia kuvia ja videoita testauskerroilta. Lähestyin aihetta aistietnografisesta näkökulmasta pyrkien ymmärtämään käyttäjien kehollista ja aistivälitteistä kokemusta, jota voi olla vaikeaa sanoittaa. Tutkimus osoitti, että digitaalisen hyvinvoinnin toteutumiseen luontojoogapolulla vaikuttaa monitahoinen ihmisen, teknologian, sosiaalisten ja kulttuuristen normien sekä luontoympäristön kudelma. Esittämässäni digitaalista hyvinvointia tukevassa palvelusuunnittelun mallissa ehdotan suunnittelun pohjaksi otettavan käyttäjien arvoista johdetut tavoitteet, kuten luontoyhteyden tunteen tukemisen. Suunnittelussa tulee huomioida myös harjoitettavan lajin, kuten joogan, arvot ja tavoitteet. Ymmärrys teknologian käyttöön vaikuttavista yksilökohtaisista ja teknologiaan liittyvistä tekijöistä, normeista, moninaisista luontosuhteista ja muuttuvasta luontoympäristöstä ohjaa kohti digitaalista hyvinvointia tukevaa palvelusuunnittelua. Pro graduni korostaakin suunnittelijan vastuuta käyttäjien digitaalisesta hyvinvoinnista.
Keywords: digitaalinen kulttuuri, digitalisaatio, hyvinvointi, teknostressi, luonto, luontoliikunta, luontosuhde, metsäjooga, luontojooga, aistit, etnografia, kokemus, teknologia, palvelut, suunnittelu, kehittäminen