Maataloustukijärjestelmän, ekologian ja markkinoiden risteyksessä : Tutkielma suomalaisten luomutuottajien motivaatioista - Hillebrandt, Anniina (My University, 2023)
Tutkimuksessa käsitellään suomalaisten luomutuottajien motivaatioita. Tutkimuskysymys on, ovatko suomalaiset luomutuottajat markkinaorientoituneita ja mitä muita motivaatioita heillä on. Tutkimuksen taustalla on suomalaisten luomutuottajien edunvalvontajärjestön, Luomuliiton, usein kuulema kritiikki siitä, että luomutuotantoa harjoitetaan pääasiassa siitä saatavan erityismaataloustuen (luomukorvauksen) takia. Tutkimus edesauttaa siis liiton edunvalvontatyötä. Aihe on merkityksellinen lisäksi siksi, että luonnonmukaisen maatalouden on tieteellisesti todistettu välttävän ja jopa korjaavan tavanomaistuneen, kemiallisteknisen tuotantotavan aiheuttamia ympäristöongelmia. Näin ollen on siis tarpeellista tarkastella, mikä motivoi tuottajia luonnonmukaisen maatalouden piiriin. Tutkimus toteutettiin kyselyhaastattelulla, joka lähetettiin Luomuliiton kautta sen tuottajajäsenille. Kyselyhaastattelun tulosten perusteella suomalaiset luomutuottajat ovat markkinaorientoituneita. Muita merkittäviä motivaatioita ovat omavaraisuus, luomukorvauksen määrä sekä tuotannon positiiviset ympäristövaikutukset. Tutkimuskysymyksen ja kyselyhaastattelun tulosten taustoittamiseksi ja niiden paremmin ymmärtämiseksi tutkielma alkaa luvulla, jossa taustoitetaan luonnonmukaisen maatalouden kehitystä ja institutionalisoitumista osaksi Euroopan unionin maataloustukipolitiikkaa. Toisessa luvussa käsitellään kyselyhaastattelun tuloksia. Tämän jälkeen tutkimusaiheelle annetaan laajempi historiallinen konteksti: Kolmannessa luvussa käsitellään maataloustukijärjestelmän syntyhistoriaa. Tarkoituksena on taustoittaa tämänhetkistä, lähtökohtaisesti julkisen maataloustuen varassa olevaa, erittäin haastavaa taloudellista toimintaympäristöä, jossa kaikki nykymaataloustuottajat toimivat ja tekevät päätöksiään.
Keywords: luomu, luonnonmukainen maatalous, maatalouspolitiikka, maataloustuet