Audiovisuaalisten sanaleikkien dubbaaminen englannista suomeen ja ranskaan : Eri käännösstrategioiden käyttö animaatiosarjassa Phineas and Ferb - Antrela, Janina (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa keskitytään vertailemaan amerikkalaisen lapsille suunnatun animaatiosarjan Finias and Ferb ranskankielisen ja suomenkielisen dubbauksessa [jälkiäänityksen] käytettyjä käännösstrategioita visuaalisten sanaleikkien kääntämiseen. Kiinnostuksen kohteena on verrata, miten ranskan- ja suomenkielisen dubatun version käännösstrategiat eroavat toisistaan. Aineisto koostuu 26:sta lähdemateriaalista manuaalisesti kerätystä sanaleikistä, joiden huumori on riippuvainen visuaalisen kanavan elementeistä, aiheuttaen mahdollisia käännösrajoitteita. Viitekehyksenä hyödynnetään ensisijaisesti Delabastitan (1996) erittelemiä sanaleikkien käännösstrategioita sekä niihin Marcon (2010) ehdottamaa hienosäätöä. Analyysi osoitti, että suurin osa aineiston lähtötekstin sanaleikeistä oli polyseemeja eli saman sanan eri merkityksiä. Suomenkielisessä dubbauksessa eniten käytetty käännösstrategia oli sanaleikin poistaminen ja ranskankielisessä sanaleikin korvaaminen samankaltaisella sanaleikillä. Tilanteissa, joissa idiomaattinen käännös oli mahdollinen, mutta olisi aiheuttanut erkaantumisen visuaalisen ja verbaalisen kanavan välille, suomenkielisessä dubbauksessa esiintyy enemmän idiomaattisia käännöksiä, kun taas ranskankielisessä dubbauksessa näiden kahden kanavan välinen koherenssi on säilynyt.
Keywords: Avainsanat: sanaleikki, av-kääntäminen, käännösstrategiat, dubbaus, lasten animaatiot