Tilintarkastajan rikosoikeudellisen vastuun toteutuminen Suomessa - Salmela, Pauliina (My University, 2021)
Tilintarkastajan tehtävä on tarkistaa, että yrityksen kirjanpito ja tilinpäätös antavat oikean ja riittävän kuvan toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. On kuitenkin mahdollista, että vielä tarkistuksen jälkeenkin tilinpäätös saattaa sisältää harhaanjohtavaa tai jopa tahallisia virheitä. Myös tilintarkastaja saattaa tällaisessa tilanteessa joutua vastuuseen tekojen ja laiminlyöntiensä seurauksena. Tilintarkastajan vastuu jakautuu kolmeen osaan: kurinpidolliseen, vahingonkorvaus- sekä rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tilintarkastajan rikosoikeudellinen vastuu on näistä vastuista ankarin. Rikosoikeudellisella vastuulla viitataan tekoon, joka on rangaistavaksi säädetty ja jonka vuoksi tilintarkastaja voidaan asettaa syytteeseen tuomioistuimessa ja hänelle voidaan tuomita rangaistus Tämän tutkielman tavoitteena oli tutkia, millaista tilintarkastajan rikosoikeudellinen vastuu on Suomessa ja millaisissa tilanteissa tämä vastuu toteutuu. Teoriassa selvitettiin, mitkä syyt pääasiassa johtavat rikosoikeudellisen vastuu toteutumiseen tai toteutumattomuuteen. Kokonaiskuvaa laajennettiin empiriassa, jossa tarkasteltiin erilaisia oikeustapauksia tilintarkastajan rikosoikeudellisen vastuun ympäriltä. Tutkielman avulla voidaan todeta, että tilintarkastajan rikosoikeudellinen vastuu saattaa realisoitua useissa eri tilanteissa, mutta käytännön tilanteissa rikosvastuu ei ole realisoitunut kovinkaan usein. Tätä tosiasiaa tukee myös tutkielmassa esitettävä tilastotieto. Rikosoikeudellisen vastuun realisoituminen johtui useimmiten tilintarkastajan huolimattomuudesta ja käräjäoikeuden perusteluissa oli pääasiassa arvioitu sitä, onko tilintarkastaja toiminut lakisääteisen tilintarkastuksen mukaisesti. Tutkielmassa havaittiin myös mahdollisia syitä rikosvastuun realisoimattomuudelle, joista yleisimpänä voidaan pitää talousrikollisuudelle tyypillistä piilorikollisuutta, toimenpiteistä luopumista sekä vastuumuotojen yhtäaikaista realisoitumista.