Yrityksen tietoturva toiminnanohjausjärjestelmien uusimistilanteessa - Paasonen, Essi (My University, 2024)
Toiminnanohjausjärjestelmiä käytetään laajasti eri yrityksissä tehostamaan tiedonvaihtoa eri liiketoimintaosa-alueiden välillä. Järjestelmään tallentuu paljon kriittistä dataa yrityksen omista toiminnoista ja sidosryhmille tärkeää informaatiota. Järjestelmän tietoturvan toteutuminen on tärkeää, jotta yritys pystyy toimimaan normaalisti. Tietoturva tulisi ottaa huomioon jo järjestelmän elinkaaren alussa. Tietoturvaan voidaan vaikuttaa esimerkiksi järjestelmäarkkitehtuurisilla ratkaisuilla ja ohjelmointikielellä. Järjestelmää rakennettaessa tulisi ottaa huomioon kehittäjien tarpeellinen tietoturvaymmärrys. Uusimisprosessien tutkinta on perinteisesti keskittynyt kustannusten hallitsemiseen ja ajankäyttöön. Uusimisprosessissa tulisi kuitenkin huomioida myös tietoturvan toteutumista. Uusimisprosessiin voidaan suhtautua samoin kuin järjestelmän implementointiin, päivitysprosessiin tai nähdä se osana ylläpitoa. Uusimisprosessia tulisi tarkastella projektiluontoisesti, jotta tarvittavat resurssit saadaan turvattua. Projektitiimissä olisi tarpeellista olla osaamista niin teknisestä, liiketoiminnallisesta kuin projektiluonteisesta toiminnasta. Tutkielma käsittelee tietoturvan toteutumista toiminnanohjausjärjestelmissä. Tutkielmassa tunnistetaan yleisimmät tietoturvaongelmat toiminnanohjausjärjestelmissä ja esitetään niihin ratkaisut. Lisäksi tutkielmassa paneudutaan toiminnanohjausjärjestelmän uusimisprosessiin, siinä esiintyviin ongelmiin ja prosessin johtamiseen onnistuneesti. Tutkielmassa käsitellään uusimisprosessin toteutusta tietoturva huomioiden. Tutkielman tutkimuskysymys on: mitä tulee ottaa huomioon tietoturvan toteutumisen suhteen, kun toiminnanohjausjärjestelmiä uusitaan. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Aineistona on käytetty toiminnanohjausjärjestelmien tietoturvaa ja uusimista käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita sekä muuta kirjallisuutta. Tutkielman perusteella tietoturvan huomioiminen toiminnanohjausjärjestelmien uusimistilanteessa on edelleen vähäistä. Tietoturvaan voidaan vaikuttaa tietoisella tietoturvaan panostamisella heti järjestelmän käyttöönoton alusta alkaen.
Keywords: tietoturva, toiminnanohjausjärjestelmä, ERP-järjestelmä, uusimistilanne, uusimisprosessi